4-uchiteli-shte-bdqt-za-sigurnostta-pri-uchenicheskite-ekskurzii-167657

Туроператори обсъждат идеята да сключват граждански договори с учителите, които водят деца на екскурзии. Промяната касае наредбата за детските и ученическите екскурзии. Идеята е, ако учителите искат да заведат възпитаниците си на екскурзия или зелено училище, за това да сключват граждански договори. Целта е да се спре нелоялната конкуренция между фирмите. Не е тайна, че в опитите си да привлекат учители като организатори на пътуванията, фирмите се надцакват с комисионни. Според запознати цената за дете тръгва от 10 лева при по-големи пътувания. Без да се броят допълнителните екстри, които се уговарят устно.

Сега, след като училището подпише договор с определен туроператор, директорът издава заповед за командироването на учителя, а командировъчните му се плащат от туристическата фирма. 

Причината за искането е, че 80 на сто от детските и ученически екскурзии са в сивия сектор, обясняват туроператорите. 900 000 са децата, според изчисленията на бранша, които всяка година пътуват на кратки екскурзии – зелени или бели училища.

Според туроператорите учители масово организират летни ученически лагери, като изземат функциите им и водят децата, където сами са уредили престой. Което водело до нерегламентирани доходи.