16-те чернокожи студенти от „Растителна защита” вече казват „До скоро”, обожават пица и играят боулинг и билярд след лекции

Националните шампиони по ръгби Николас и Тхипе искат да правят собствен бизнес в родината си, след като завършат

Малкото му име е Фиделкастра и само преди броени дни пристигна в Пловдив, за да учи за бакалавър по растителна защита. Няма грешка – кръстен е на бившия кубински лидер, който почина на 90 години през ноември 2016-а. Бащата на Фиделкастра Модисе от ЮАР бил последовател на идеите на водача на кубинската революция, който казва, че този, който не може да се бори за другите, никога няма да може да се пребори и за самия себе си. Верен на политическите възгледи на първия секратар на Кубинската комунистическа партия, родителят на 18-годишния младеж решил да даде на сина си същото име.

„Знам кой е Фидел Кастро, баща ми ми е разказвал, освен това в нашата провинция има негов паметник”, казва чернокожият младеж.

Той е сред десетимата новодошли от ЮАР, които вече са първокурсници в Аграрния университет. Студенти от тази държава за първи път ще се обучават на английски език в бакалавърска програма по растителна защита в Аграрния университет. Други шестима от провинция Фрий Стейт са записали  магистърска степен в същата специалност. Миналата година лично губернаторът на Фрий Стейт бе в Пловдив, за да проучи учебните програми и битовите условия на учебното заведение.

Уреждането на визите обаче се проточило, затова обучението им започва с малко закъснение и ще се води на модули. Така чернокожите студенти ще могат да наваксат и да вземат за по-кратко време всички дисциплини.

Разговаряме минути преди да започне занятието им по приложна математика при доц. Велика Кунева. Въпреки че им предстои да овладяват нелек материал, при това в чужд университет, младежите влизат на лекция с греещи лица. По време на лекции били изключително съсредоточени и старателно записвали всичко.

Едно от първите неща, които направили, когато пристигнали, било да си накупят дебели якета, шалове, шапки и зимни обувки. В момента в ЮАР било лято, а градусите 25. Асистент Аделина Харизанова и директорът на Департамента по езикова подготовка Емилия Койчева били неотлъчно до тях, за да им помогнат в адаптацията.

„Хората тук са невероятно мили, а освен това са красиви”, направи комплимент на пловдивчани Николас, който се оказа състезател по ръгби. Тимът, за който се състезавал, станал национален шампион. Той и съотборникът му Тхипе обаче решили да заложат на сигурното, затова предпочели да продължат образованието си и дошли в България. Изоставили спорта, за да изучат аграрните науки, тъй като в страната им били развити овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Отглеждали се ябълки, череши, домати, спанак и зеле, както и едър добитък- крави, кози и свине.

Тхипе и Джоузеф Сеноко са завършили животновъдство в Централния технологичен университет във Фрий Стейт, но избрали страната ни за магистратурата си. И двамата са амбицирани да направят собствен бизнес в родината си, след като се дипломират.

Чернокожите младежи са настанени в общежитията на университета, наравно с българските си колеги. Доволни са от условията, въпреки че не са хотелски, и се хвалят, че можели да си правят пап – гъста царевична каша, част от традиционното меню в страната им. Бързат да уточнят обаче, че българската храна била много близка до тяхната. Залагат на пилешко и пица.

Първите две години южноафриканците ще учат базисни дисциплини – въведение в аграрните науки, агроекология, анатомия и морфология на растенията. В седмичната им програма има заложени два пъти по 5 учебни часа български език и култура. Освен, че ще се запознаят с азбуката и елементарна граматика, изрази и диалози, те ще научат повече за родните традиции и обичаи.

19-годишната Белина се оплака, че българският й се сторил страшно труден, макар че тя и колегите й вече казват “До скоро!”, “Как сте?”, “Лека нощ!” След занятия разпускат в замъка “Ескалибур”, в съседство на ректората, където играят билярд и боулинг.

През следващия месец в университета се чака да пристигат на частично обучение студенти от Казахстан. Част от тях са в магистърски курс по растителна защита,  а останалите – в бакалавърска степен по агрономство. Те идват по двустранно споразумение между пловдивското висше училище и Казахския аграрен национален университет.