Билково покритие, изобретение на катедра „Хранене и туризъм”, пази продукта пресен и удължава срока на годност

Опити за производство на халва от семки на диня и пъпеш правят учените от катедра „Хранене и туризъм” на Университета по хранителни технологии. Те работят по националната научна програма „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ за създаване на иновативни продукти и търсене на възможност за ограничаване на хранителните отпадъци при производството. Специалистите анализират състава на биологично активните вещества, които се съдържат в хранителните отпадъци и които могат да бъдат извличани и да обогатят нови продукти. Студено пресованото масло от динени и семки от пъпеш пловдивските учени използват за приготвяне на халва.

„У нас е популярна халвата от слънчоглед, тахан, сусам, появиха се варианти от бадем и лешник, но ние тестваме семената на динята и пъпеша”, уточни ръководителят на катедрата проф. Йорданка Алексиева. Динените семки предоставят някои от основните аминокиселини, те са богати на магнезий, който регулира кръвното и подобрява плътността на костите, и са източник на диетични фибри. Семките на пъпеша са източник на белтъчини, помагат за премахване на излишната слуз от тялото, стабилизират кръвната захар.

„Подобренията в процеса на преработка на отпадъци ще да донесе ползи за околната среда, климата и човешкото здраве, но не само това. ЕС предвижда законодателни мерки за преминаване към кръгова икономика – система, при която стойността на продуктите, материалите и ресурсите остава в икономиката възможно най-дълго. Хотелиери и ресторантьори ограничават използването на електроенергия и вода. Ред е да превъзпитаме клиента да консумира по-малко и да не разхищава храна”, казва проф. Алексиева и дава пример с редица държави, където са въвели меню за мъже, за жени и за деца. А хотелите, предлагащи ол инклузив, изискват от клиентите да платят онова, което са сложили в чиниите си, но не са изконсумирали.

Учените от катедрата работят и върху създаването на хранително покритие за тестени изделия, което да ги държи пресни и да удължава срока на годност. Те изследват свойствата на екстракти от билки и растения и пробват различни комбинации за постигане на най-добър ефект. Целта е добавките в храните да бъдат заменени с натурални съставки.

Тези и други проекти, по които вузът работи, бяха презентирани в Нощта на учените. Студенти демонстрираха любими рецепти от тефтерчето на баба, а ученици от ОУ „Алеко Константинов” получиха награди за оригиналните си есета на тема „Бъдещето и младият учен”.