“Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда“, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев

Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, каза тази сутрин министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред bTV. Най-много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли, съобщи той и заяви още, че системата е готова да проведе изпити и по-късно, но сега основният проблем е да бъде запазено здравето и преподаватели и ученици.

“Ако извънредното положение приключи до месец, бързо ще наваксаме, но се готвим за всякакви варианти”, подчерта министърът и успокои, че нулева година няма да има.

„Предизвикателството беше да стартираме дистанционното обучението, за да се компенсира част от изоставането по време на грипната ваканция. Това, което се случи и ни изненада приятно, е, че в голяма част от училищата и за голяма част от учениците стартира ефективно дистанционното обучение. Разбира се, винаги има възможности за подобряване, особено след 4 клас“, посочи министърът. Според него в  момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки.

По думите му предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и за промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано.

“Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда. Ще има балове, ще намерят време да си направят снимките и тоалетите“, допълни Вълчев с уговорката, че абитуриентските вечери не са ангажимент на МОН.

Ако децата се върнат на училище на 21 април, ще успеят да приключат учебната година, както е по план. Материалът за изпитите ще бъде съобразен с училищата, които най-бавно са се движили в онлайн обучението, коментира министърът. Той допълни, че най-вероятно ще изберат вариантът тестовете да са съставени върху материала от първия срок. И призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа.