Незрящият магистър по превантивна педагогика от ПУ Божидар Чергаров пя „Девойко, мари, хубава” на 2150 метра височина в Анадола

9-класничката Йорданка Бакова от Художествената гимназия и зрелостникът Лъчезар Лулчев от гимназията по туризъм покориха върха с младежи от 10 държави

22359454_1618742211479264_2143772375_n

В планината Немрут крал Антиох Комагенски построил своята гробница, заобиколена от огромни 9-метрови статуи. Фигурите са на гръцки и арменски богове, на лъвове и орли, а една от тях е на самия Антиох. За да затвърди у поданиците си усещането, че лично боговете ги закрилят, владетелят, управлявал между 69 и 36 г.Пр.н.е., поръчал изработването на плочи. На тях е изобразено ръкостискането му с боговете. По време на иконоборството главите на статуите са били отстранени от телата. Светилището не е споменато в нито една историческа книга до средата на XIX век. Първи го открива Карл Сестер – немски пътен инженер, нает от султана на Османската империя да разработи проект за железница в Източен Анадол.

До тази легенда успяха да се докоснат стипендианти на „Ротари клуб” и инвалиди от Турция и още 10 държави – САЩ, Германия, България, Бразилия, Мексико, Парагвай, Япония, Индия, Корея и Нова Зеландия.

За 18 пореден път ротариански клубове от Анкара и областта Адъяман, която е в близост до Националния парк Немрут, събраха хора в неравностойно положение на арт фестивал. Участници в невероятното приключение станаха и трима пловдивски таланти, благодарение на подкрепата на генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

Незрящият Божидар Чергаров – магистър по превантивна педагогика от Пловдивския университет, първи успя да изкачи 2150-метровия връх на Немрут и да запее отгоре емблематичната родопска песен „Девойко, мари, хубава”.  28-годишният младеж работи в Центъра за социална рехабилитация на хора със зрителни затруднения в Пазарджик, след като завършва специална педагогика. Амбициозният Божидар не спира до тук и записва магистратура, която му дава възможност да бъде ресурсен учител. А сега е изкушен да се помага на деца с противообществени прояви, затова записва втора магистратура и в момента подготвя дипломната си работа.

9-класничката от Художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Йорданка Бакова, впечатли турските домакини с живописния си талант. Даровитото момиче показа свои рисунки на възрожденски къщи от Стария Пловдив, които подари на домакините в лицето на Сердар Кая – дългогодишен организатор на събитието и паст президент на първия Ротари клуб в Анкара. Като майстор на оригами се представи третият пловдивски участник в експедицията Лъчезар Лулчев. Зрелостникът от Професионалната гимназия по хранене и туризъм учи „Кетъринг”, но е изкушен от древното японско изкуство за създаване на фигури от хартия.  Двамата ученици са с увреден слух.

22292066_1618746511478834_2059632859_n

„Това не бе просто изкачване на планината, която е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, а продължение на легендата, че святото място е построено като благодарност към боговете и за идните поколения. Никога досега не съм бил част от нещо по-вълнуващо като преживяване”, разказа развълнуван Божидар. Домакин на събитието по традиция е „Ротари Адъяман“. Първата вечер всички 200 участници са се представили едни на други в приятелска среща. Божидар, Дани и Лъчо разказали за Пловдив като предстояща културна столица през 2019. И тримата се появили облечени в тениски с логото на събитието.

Като най-вълнуващото преживяване обаче те описват изкачването на върха. Колона от 30 микробуса потегля от Адъяман към Немрут. Организацията е невероятна. От град Кахта, който се намира в подножието на гробницата, в експедицията се включва местната жандармерия. На момчетата в униформи е поверена най-отговорната задача – да качат на ръце децата и младежите в колички и с патерици. Тъй като пътят до върха минава по ръба на пропаст, огромната група е съпровождана и от доброволци на Червения полумесец. Всички са облечени в специално изработени тениски и шапки с надпис: “Катерим се по-далече, откъдето ти виждат очите”. А очите на стотиците жадуващи да стигнат заветната цел буквално блестят от щастие. Няма капка страх или помисъл да се откажат при вида на 58-метровата могила от малки камъчета. Кураж им дават ротарианците, чиято цел е чрез символното покоряване на планината да повдигнат духа и самочувствието на младежите с физически увреждания. Всяка стъпка се запечатва от камери и фотообективи. А на финала – за всички покорили върха, е предвиден и концерт. На над 2000 метра височина.

22330660_1617844214902397_694963745_n

22359457_1618759504810868_1151972682_n