Въвеждаме Micro:bit във всички училища до края на годината, зарече се Иван Тотев

Пилотните 13 основни школа чакат задание от „Пловдив 2019” за домакинството на града като културна столица

„Сега ще демонстрираме как можем да програмираме с този чип, който държи кметът”, обърна се преподавателят по информационни технологии Георги Трайков към третокласниците от СУ „Хр.Г.Данов” и им заръча да изпишат „Здравей” на екрана.  Учениците демонстрираха знания и умения по нова образователна програма за основни принципи на програмирането Micro:bit. Проектът се реализира по програма на Община Пловдив и Британски съвет. На открит урок днес децата показаха какво са научили само за два месеца пред градоначалника Иван Тотев, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов и представители на Британски съвет.

„Хр.Г.Данов” е сред пилотните 13 основни училища, в които се работи с малкия джобен компютър. 350 устройства са закупени вече от общината по заявка на директорите, за да бъдат внедрени в учебния процес. 40 учители са преминали кратък курс за приложението на революционното устройство в работата им като преподаватели.

Micro:bit е разработка на образователния отдел на ВВС като отговор на промяната в програмите за обучение във Великобритания. Предметът „Информационни и комуникационни технологии” отпада,  тъй като не отговаря на новите дигитални умения, които днешната среда изисква от младите хора, и на негово място идва програмирането.

Mини компютърът е с размерите на половин кредитна карта и позволява на децата да бъдат иновативни и изобретатели. Micro:bit е проектиран да подпомогне учениците в първите им стъпки в програмирането. Той разполага с два бутона, акселерометър и електронен компас. Захранването се осъществява чрез две стандартни АА батерии или чрез наличния micro USB порт. Уcтpoйcтвoтo e oбopyдвaнo и c Вluеtооth мoдyл. Cъздaвaнeтo нa пpoгpaми cтaвa чpeз cпeциaлeн yeб-caйт, ĸoйтo имa и мoбилнa вepcия. Може да се програмира от таблети, мобилни телефони, лаптопи и компютри.

„Това, с което се сблъска британската система, бе липсата на подготвени учители, които да започнат да преподават програмиране. Micro:bit има много функционалности – от елементарно програмиране, до опция да програмираш поливаща система за цветята у дома, докато си във ваканция. Може да бъде свързан с компютри, телефони, периферни устройства. Другото му предимство е, че е много евтин. Устройствата за един клас са на цената на един лаптоп. Всички шестокласници във Великобритания тази година са получиха от тези мини компютри, които създават условия и деца със СОП да се концентрират и интересуват от случващото се в час”, обясни Любов Костов – директор на Британски съвет. Тя също присъства на открития урок днес.

Впечатлен от видяното в клас, градоначалникът заяви, че до края на годината общината ще инвестира още средства, за да може малкият джобен компютър да влезе във всички училища.

„Технологиите през последните години са толкова напреднали, че са напълно достъпни за деца дори в трети клас. Днес виждаме един микропроцесор, който има всички базови възможности на големите процесори. Виждаме 8-битово програмиране, с използване на Java. В обучението е вплетена и игра. Тази програма позволява развитието на знания и умения, които децата могат да се развият в друга посока. Едно дете, което започне в 3 клас да се занимава с такъв процесор, след две години ще мине към реално програмиране“, посочи кметът Иван Тотев.

Микрокомпютърът притежава множество вградени сензори, които да направят програмирането интересно, но и да подпомогнат и провокират изследователски проекти и по други учебни предмети. Музикалните учители могат да го използват, за да обяснят по какъв начин се създават електронни инструменти. По природни науки може да служи за натрупване на данни, за измерване запрашеността на въздуха, както и за преподаване на приложна математика, добави директорът на СУ „Хр.Г.Данов” Гергана Аврамова.

Децата от пилотните 13 училища чакат задание от фондация „Пловдив 2019”, свързано с домакинството ни като културна столица. Те ще реализират първия мащабен образователен проект на фондацията.