Научен ръководител на Никол Манолова, която завършва бакалавърската си степен по специалност  „Софтуерно инженерство“, е проф. д-р Ивайло Старибратов

Как триизмерните технологии могат да помогнат за развитие и опазване на културно-историческото наследство. Това представи в дипломната си работа, която защити вчера с пълно отличие, студентката от специалност „Софтуерно инженерство“ в Пловдивския университет „П. Хилендарски“ Никол Манолова. Неин научен ръководител при разработката е проф. д-р Ивайло Старибратов.

Основната цел е интерактивно представяне на архитектурен обект чрез реалистична визуализация, като се интегрират триизмерните технологии с идеята за опазване и развитие на културно-историческото наследство на територията на Пловдив.

Никол избира за обект на изследването Чифте баня, отразяваща миналото като огледало на различните епохи и култури, а днес превърната в център за съвременно изкуство.

Тя разработва математически модел на проследяването на лъчи като алгоритъм за рендъринг и генериране на фотореалистични изображения на 3D сцени; изследва  триизмерните технологии в контекста на 3D моделирането и 3D принтирането; създава триизмерна визуализация и принтиран умален модел на Чифте баня.

Коя е Никол

Никол Манолова завършва средното си образование с успех „Отличен“ 6,00 в Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ през 2020 г., специалност „Компютърна графика“. Носител е на престижни награди и отличия от международни, национални и регионални конкурси и състезания в областта на компютърната графика, графичния дизайн, рекламата и дигиталното изкуство.

Завършва с „Отличен“ 6,00 от всички изпити през годините на обучение и бакалавърската си степен по специалност „Софтуерно инженерство“ на Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. А вчера успява да защити с пълно отличие и дипломната си работа на тема: „3D технологии за опазване и развитие на културно-историческото наследство“. Участва в конференции и разработва статии в областта на триизмерните технологии.

– Никол, вие бяхте сред изявените ученици на МГ, сега завършвате и ПУ с пълно отличие. Какво Ви струва това?

– Изключително съм удовлетворена от избора си на специалност, макар мнозина да смятат, че е по-скоро мъжка. Придобих знания и умения в областта на програмирането и софтуерното инженерство, но същевременно намирам широко поле за развитие в сферата на триизмерните технологии. Паралелно с проектите си по уеб програмиране и моделиране на софтуер и бази данни се занимавам с 3D визуализации, моделиране и рендъринг. Един от моите проекти в тази област е проектът ми на архитектурен обект Чифте баня, който прерасна в дипломна работа. Имам интереси и към 3D принтирането, което се възприема като новата индустриална революция, благодарение на иновативния подход на адитивно производство чрез наслагване на материала на слоеве, при което не се образува излишество и довежда до икономически ползи както за бизнеса, така и за крайния потребител.

–  Какъв е световният опит в тази посока?

–  Много музеи и галерии в световен мащаб интегрират 3D технологиите като интерактивен подход в залите с експонатите. В този контекст откривам перспективи за реализация на проекта на Чифте баня в принтирането му във формата на умален модел на оригиналната сграда с идеята за съхраняване и развитие на културно-историческото наследство на Пловдив, както и във включването му в проект, свързан с виртуалната реалност, която като технология започва да навлиза все по-силно в сферата на образованието, науката и културата. Например в музейна среда, благодарение на интеграцията на визуализационните техники, с интерактивни мултитъч устройства с потребителски интерфейси се спомага за постигането на емоционално взаимодействие на посетителите с артефактите и се изследват големи количества данни, като така се създава по-добър контакт с хората и се пробужда интерес към историята и археологията.

–  А сега накъде?

–  Всеки човек се стреми да реализира собствените си мечти, някои реалистични, други, в известна степен, извън границата на постижимото. Според мен всяка една мечта е осъществима, но освен талант, много труд и увереност в себе си, е важно да намериш подходящата среда и хора със сходни интереси. Създаването на софтуерни проекти и тяхната защита пред аудитория, изпълнението на задачи в указаните срокове и стремежът към търсенето на варианти за ефективно решение на проблеми са особено важни при изграждането на кадри в IT индустрията.

Изследвайки заобикалящата ни среда, винаги се стремя да намеря решение на различни проблеми и разбирам, че визуализацията е първото нещо, което възниква в съзнанието на всеки един човек. Триизмерното представяне отваря нови хоризонти за визуализация на учебния материал в търсене на нови методи за обяснение на теорията по дисциплините чрез създаване на симулации, анимирани модели на обекти и др. Интеграцията на 3D принтирането в учебните програми е важна, защото по този начин студентите имат възможност да видят собствените си проектирани модели във физически вид, а този подход се използва от много компании в работния процес.

В този смисъл възнамерявам да се посветя на научноизследователска дейност в университета в областта на триизмерните технологии и компютърните науки, както и в създаването на софтуерни проекти, които да бъдат в полза при изграждането на триизмерни визуализации. Искам да продължа да обогатявам знанията си в областта на триизмерните и софтуерните технологии и да ги предам на следващите поколения.

–  На какъв етап сте?

–   На този етап имам създадени проекти в сферата на триизмерните технологии, които са с различна приложимост – съхраняване и развитие на културно-историческото наследство, интеграция на триизмерни модели в STEAM образованието с идеята за постигане на интердисциплинарен подход на обучение чрез съчетанието на различни предмети в реална учебна среда като математика, физика и компютърна графика, идеи за изграждане на симулации с 3D принтирани модели като тестване на аеродинамиката при автомобили и др. Светът на триизмерните технологии е необятен и с всеки един проект откривам нови техники и средства за изграждането на моделите. Ето защо смятам да продължа да проучвам възможности за интеграция на 3D технологиите и да проектирам нови модели, като по този начин да усъвършенствам своите умения и да постигам добри резултати. Планирам магистратура в областта на софтуерните технологии във Факултета по математика и информатика и впоследствие да се занимавам с научна дейност като докторант.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.