Малко над половината от 15-годишните ученици в България имат своя банкова сметка, а 47% притежават дебитна или кредитна карта. 85 на сто от децата в тази възраст разговарят поне веднъж месечно с родителите си за пари и за неща, които искат да си купят, a 80% обсъждат пазаруване онлайн. Това показват данни от глобалното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за финансовата грамотност сред учениците в 20 държави по света.

Изследването е част от международната програма за оценяване на учениците PISA. Страната ни участва за втори път в този модул, като резултатите на учениците са съизмерими с тези от предишното издание – PISA 2018.

Близо половината от 15-годишните ученици в България споделят, че през предходните 12 месеца са учили в училище за надница, бюджет, предприемачество, банков заем и все още знаят какво означават тези термини. По-малко съобщават, че са учили за обменен курс -29%, а 26% знаят какво е сложна лихва. Учениците, запознати с тези понятия, както и притежаващите собствена банкова сметка, имат по-добри резултати в проучването.

Според изследването най-високо ниво на финансова грамотност показват 15-годишните ученици в Белгия, следвани от връстниците си в Дания и Канада. България заема 15-о място в проучването.

„Планираме в “Дигиталната раница” да направим секции по тематични области за хоризонтални умения като финансовата и медийната грамотност, така че всеки учител и ученик да има достъп до тези ресурси”, заяви по време на дискусията зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.