„Ще се ръководим от идеята за максимално присъствено обучение  в образователните институции в условията на ковид пандемия“, каза проф. Сашо Пенов

„Водещото е да се спази принципът на законност. Правните последици при евентуално проведени конкурси и текстове в наредбата, които противоречат на закона, няма да обсъждам на този етап. С оглед на събраната информация ще решим как да продължим“. Това заяви преди минути министърът на образованието проф. Сашо Пенов на брифинг, на който обяви приоритетите на екипа си в рамките на служебното правителство. И добави, че се е запознал с всички постъпили становища по време на общественото обсъждане на Наредба 16 от 1 юли 2022 г. за провеждане на конкурси за директори на общински и държавни училища.

Припомняме, че ВАС отмени наредбата след жалба на Костадинка Найденова от Брацигово, която настоява за спиране на изпълнението на нормативния административен акт, позовавайки се на настъпване на значителни и непоправими вреди при невъзможността да участва в обявените конкурси, и по-конкретно за заемане на длъжността „директор“ на СУ „Д-р Петър Берон“.

„Обжалването можеше да се случи сега, по време на конкурса или при обявяване на резултатите, които да бъдат оспорени“, каза още проф. Пенов. Но не посочи конкретни последващи действия на МОН.

Месец преди началото на новата учебна година той не скри, че двете големи кризи, с които ще трябва да се справя системата, са COVID-19 и гарантиране на отоплението през зимните месеци.

„В контакт сме с МЗ относно възможните мерки според актуалната ситуация. Ще се ръководим от идеята за максимално присъствено обучение в образователните институции“, каза Пенов.

Той вече се е срещнал с повечето социални партньори, с които са обсъдили належащите проблеми. Предстоят регулярните съвещания с началниците на регионалните управления на образованието във връзка с подготовката на учебната година и дейностите на Механизма за обхват на деца и ученици от уязвими групи.

Проф. Пенов е имал срещна и с представители на Съвета на ректорите във връзка с изпратеното възражение относно увеличението на минималното възнаграждение за асистент, което ще се отрази фатално на бюджетите на висшите училища. С целия състав предстои среща на 16 септември.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.