България ще бъде домакин на 20-тата Международна олимпиада по лингвистика през 2023 година. Страната ни е една от държавите учредили престижния световен турнир, чието първо издание е домакинствала през 2003 година. България е била още два пъти домакин на олимпиадата – 2008 (Слънчев бряг) и 2015 (Благоевград).

Организаторите от Секция „Математика и лингвистика“ към Съюза на математиците в България обявиха конкурс за лого. В него могат да участват сегашни и бивши състезатели и ученици по лингвистика, ръководители на школи и членове на комисии, състезатели по други научни дисциплини, техни приятели, роднини и познати, както и всеки съпричастен на идеята да направим юбилейната IOL 2023 още по-хубава, стилна и красива. Крайният срок за участие е 22 септември.

Тази година българските лингвисти се представиха отлично и спечелиха 5 медала и 2 отборни почетни грамоти от олимпиадата, която се проведе на Остров Ман. Осем български ученици премериха знания с над 130 състезатели от над 30 държави и завоюваха 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала.