Едва три общини посочиха кандидати за нови членове. Комисия допусна шестокласничка от Граф Игнатиево и 15-годишен от Комплекс „Майка Тереза“

Община Пловдив номинира само един кандидат за член на Съвета на децата и това е 15-годишен ученик от Професионалната гимназия по транспорт. На заседание в областната управа днес комисия обсъди предложенията от всички 18 общини, за да прецени кои от тях да отидат за разглеждане на национално ниво. Експертите решиха да допуснат бъдещия 9-класник Георги Колев, който живее в Комплекса за настаняване от семеен тип „Майка Тереза“. Момчето учи в специалност „Автомобилна мехатроника“, а отзивите за него от училището са повече от добри. Проявявал лидерски качества, а математиката била силната му страна. Негово е решението да живее в институция, въпреки че родителите му са живи. В мотивационното си писмо Георги заявява, че ако бъде приет за член, ще помага на децата в неравностойно положение като него да имат повече права. 15-годишният тийнейджър определя себе си като отговорен и мотивиран, но не крие, че се чувства онеправдан и че връстниците му го приемат с предубеждение. Автомобилите са му страст, затова е избрал гимназията по транспорт.

Основната мисия на Съвета на децата е да представя детската гледна точка, мисли и чувства по въпроси, които засягат правото на защита, развитието и участието на подрастващите в обществено -политическия живот. Членовете обменят знания и контактуват с представители на държавни и неправителствени организации на национално и регионално ниво. Те са с двегодишен мандат, а след навършване на 18-годишна възраст напускат организацията и местата им се попълват от нови. Досега в Съвета, който е орган към ДАЗД, са членували 84 деца.

Най-голям брой точки от гласуването събра шестокласничката от Граф Игнатиево Радина Минкова. 13-годишното момиче от ОУ „Граф Игнатиево“ представи впечатляваща за възрастта си дейност, а кандидатурата й бе подкрепена от кмета на селото и от община „Марица“. Като председател на Ученическия парламент, тя организирала поредица инициативи, че децата не само да се забавляват, но да научат нещо и да бъдат полезни. Една от благотворителните акции била в помощ на майстора, който се грижи за ремонтите в училището.

„Работя за защита достойнствого и правата на учениците, независимо от тяхната етническа принадлежност. Аз съм комуникативна, толерантна към различните, боря се докрай да постигам целите си“, пише в мотивационното писмо Радина. Неведнъж е представяла училището си на регионални и национални конференции на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Като един от най-изявените ученици в Граф Игнатиево е взела участие и в Лидерска академия, на която със свои връстници и експерти са дебатирали задържането и мотивирането на учениците да са в клас, както и темата за ранните бракове. Тази година в Граф Игнатиево бе отбелязана 130-годишнината от началото на образователното дело. По този повод Училищният парламент решил да издаде вестник, а Радина била натоварена с функциите на главен редактор, който да подбере материалите.

Три деца бяха предложени за членове от община Калояново, но не успяха да съберат нужния брой точки.