На входа ще се мери температурата на всяко дете с живачен термометър, няма да се изискват медицинска бележка и микробиологични изследвания, обявиха министърът на образованието Красимир Вълчев и здравният министър Кирил Ананиев

Общините ще вземат решение кога да отворят детските градини. Това трябва да се случи до 1 юни, обяви на брифинг в МС здравният министър Кирил Ананиев. В петък се очаква да отворят частните забавачки, а от следващата седмица и останалите. Кметовете на общини ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата Препоръката е в една група да има не повече от 10-11 деца, но по думите на министъра на образованието Красимир Вълчев в големите градове те може да са и по 12-18.

„Нашият призив към родителите е, ако има кой да се грижи за децата, да ги оставят вкъщи. Защото домашната среда е най-сигурна. Въпреки че отваряме, епидемията не е отминала”, каза Вълчев. Проучването, направено от МОН, показва, че 35 на сто от тях са готови веднага да пуснат децата, когато градините отворят. 30 на сто се колебаят, очаквайки да чуят мерките, при които ще се прилагат при отглеждането на децата. Едва 10% от учителите са изразили опасение да се върнат на работа, страхувайки се за здравето си.

За да се предотврати струпването на деца и родители пред кабинетите на личните лекари, няма да се изискват медицински бележки и микробиологични изследвания за постъпване. На входа обаче ще има медицински контрол. На всяко дете ще се мери температурата с живачен термометър. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, че са запознати с мерките в детската градина и че те доброволно са пожелали детето им да постъпи в детското заведение.

„Няма как да се осигури физическа дистанция вътре в групите. Това обсъждахме вчера и с колегите министри от други европейски държави. Но ще се спазва дистанция между отделните групи и учителите.Педагозите ще бъдат с предпазни маски и шлемове”, уточни министър Вълчев. Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито. Предвижда се дезинфекция на детските площадки, дворните пространства и вътре в сградата, при това с най-добрите дезинфектанти.

Децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това е решение на родителите, ако те преценят. В края на всяка седмица директорите ще правят проучване за нагласите на родителите за следващата.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че при случай на зараза с коронавирус ще се обявява карантина. Ако децата са контактували само с тези от своята група, то тя ще бъде поставена под карантина. В случай, че не е имало дистанция между групите – цялата детската градина. И в двата случая няма да се приемат нови деца. Ще се действа както при случаи с други заразни заболявания, като варицела. В тази ситуация болните деца остават вкъщи, а тези, които са имали контакт с тях, продължават да ходят на градина, но се отделят от останалите.

Предвижда се извадково тестване на персонала.

Относно частните занимални и обучението по интереси, министър Вълчев обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Това не е предвидено в настоящата заповед, ще има нова след 1 юни, която ще регламентира също как ще се провеждат присъствените занятия с учениците с обучителни трудности, които имат да наваксат пропуснат материал.