Призовали сме висшите училища да ни дадат списък със студенти за заместващи учители, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев

Училищата вече имат право да ползват икономиите си от целевите средства за хранене и за закуски за допълнителните разходи, свързани с пандемията. Това каза днес министърът на образованието Красимир Вълчев в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия” край Варна, където се провежда форум на Синдиката на българските учители. При някои учебни заведения тези пари ще стигнат за месец, при други – за два или за три, но министерството е в готовност да оказва финансова подкрепа.

“Много вероятно е в по-студените месеци епидемичната ситуация да се влоши и заради грипните вируси, но ще бъдем в готовност за превключване на системата от присъствено към друг тип обучение, каза още Вълчев. Министърът на здравеопазването ще определя прагови стойности за заболеваемостта и при достигането им учениците ще преминават към електронно обучение по общини или по области.

„При всички случаисистемата ще има нужда от заместващи учителии сме призовали висшите заведения да ни дадат списък със студенти, които могат да поемат такива задачи”, допълни Вълчев. Резерва могат да попълват и вече завършилите определени специалности.

За провеждането на национално външно оценяване след 4 и след 10 клас през предстоящата учебна година министърът посочи, че тези изпити ще се проведат, ако епидемичната ситуация позволява.

Лидерът на СБУ Янка Такева заяви, че учител, които работи със собствена техника, ще получава по 30 лева на месец. „Преподавателите ще имат стимули и за допълнителните консултации, които дават на ученици, отсъствали 10 процента от часовете по една учебна дисциплина. За всеки час ще се заплаща по 15 лева, два пъти повече от редовните лекторски часове”, обобщи Такева.