Експертно жури от Панаира на науката и иновациите избра младежите за участие на ISEF и Expo Sciences в Люксембург

Двама безспорни таланти на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ ще представят страната ни на престижни световни научни панаири. 11-класничката Габриела Чавгова бе избрана за участие в Международния панаир за наука и инженерство – Regeneron ISEF, заедно с още четирима гимназисти от други градове. 9-класникът Радостин Чолаков отива на престижното изложение за млади учени Expo Sciences в Люксембург.

Имената им бяха определени след тазгодишното издание на Панаира на науката и иновациите, което се проведе онлайн през уикенда. Панаирът цели да открие научни таланти сред младежите на възраст 14-20 години, да съдейства в бъдещето им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им. Тази година водещ организатор на панаира бе Институтът по математика и информатика към БАН с подкрепата на МОН и в партньорство с Клуб „Млади таланти“ и програма „Образование с наука“ на просветното министерство. Младежи от цялата страна се състезаваха със свои проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката. Журито включваше учени от БАН и експерти от други организации, които имат опит в работата с ученици.

9-класникът от МГ Радостин Чолаков се представи с добилата вече популярност платформа за обработка на неструктурирана реч. Идеята на „АзБуки.ML“ е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Радостин се занимава с програмиране повече от 6 години, като разработва мобилни приложения и софтуерни проекти. Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Google. През 2019 г. започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в мини социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 г. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец в различни фондации и сдружения. Най-новият му проект “АзБуки.ML” има за цел да въведе иновативни технологии, като гласови асистенти и “чатботове” по-сериозно в българския език.

С особено атрактивна разработка за разпознаване на човешки емоции от глас се представи  пред журито 11-класничката от МГ Габриела Чавгова. Аудиохарактеристиките, извлечени от гласа, се дават на модела и на изхода се получава вероятност за всяка емоция. Габи спечели и наградата на APA за проект, свързан с психологията.

Габриела е създател на робота Робобуба, който разполага със сензори и блутут, както и с екшън камера, която предава изображение в реално време към мобилно устройство. Главният мозък на робота е микроконтролер Андроид, има и ръкавица за безжично управление.