Гимназистите ще останат вкъщи за 14 дни, те са от паралелките „Системно програмиране” и „Компютърна графика” и са били в Сицилия по програма „Еразъм+”

20 ученици от Математическата гимназия и двама преподаватели са поставени под карантина след двуседмичен стаж в Италия. На софийското летище те са били посрещнати от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която им съобщила, че трябва да останат вкъщи за 14 дни. Такава препоръка е дал премиерът Бойко Борисов на извънреден Съвет по сигурността заради разпространението на коронавируса в Европа. Учениците и учителите са били незабавно прегледани и нито един не е имал висока температура или каквито и да било симптоми, свързани със заболяването. Налагат превантивни мерки, въпреки че не са били в опасния район в Италия.

Гимназистите са сред най-изявените ученици от професионалните паралелки „Системно програмиране” и „Компютърна графика”, които са били одобрени за участие по проекта „Нови хоризонти на професионална пригодност на IT специалиста към реалния трудов пазар”. Той стартира през юни миналата година и ще продължи до края на юни 2020 г. Поредният проект на гимназията по програма „Еразъм+” цели по-успешната реализация на учениците в сферата на IT сектора в България и ЕС. Гимназията е акредитирана по Хартата за мобилност в областта на професионалното образование и обучение.

Учениците са работили в реална работна среда в Сицилия. Нито едно от тях не се чувства зле.

Междувременно днес станаха ясни подробности за жената, която е настанена със съмнение за коронавирус в пловдивската Инфекциозна болница. Тя е логопед, работи постоянно с деца и затова сама е поискала да се изследва. Има висока температура и болки в мускулите и гърдите. Преди седмица се е върнала от екскурзия във Венеция.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.