Милена Симеонова от СУ "Св.св. Кирил и Методий" вече реализира първите уроци в часовете по български език, когато учениците се озоваха в Музея на Ван Гог.
Милена Симеонова от СУ “Св.св. Кирил и Методий” реализира иновативни уроци в часовете по български език.

Четири пловдивски училища се включват в пилотния проект на Центъра за творческо обучение за експеримент с добавена и виртуална реалност. Това са ОУ “Димитър Талев”, СУ “Св. св. Кирил и Методий”, ОУ “Яне Сандански” и ОУ “Кочо Честеменски” в Пловдив. Останалите три, които ще пробват иновацията, са СУ “Христо Ботев” в Карнобат, ЧСУ “Цар Симеон Велики” от София и димитровградското ОУ “П.Р. Славейков”.

„Тази технология е нова не само за България. Когато ученикът насочи телефон или таблет към книга, героите оживяват. Ако отвори учебника по география и го насочи към някоя природна забележителност, тя се появява върху екрана на устройството. Или пък клетка и човешки скелет в часа по биология”, обяснява управителят на Центъра Александър Ангелов.

Има два основни варианта – учениците и учителите сами да правят заснемания и да ги пускат, където решат, а другият – да ползват готови. Пловдивските училища, понеже са в облака, чрез своите профили могат да стигат абсолютно безплатно и неограничено до над 1000 такива постановки – Чудесата на света, произведения на изкуството, постижения на научната и техническата мисъл. Със същите тези акаунти, чрез най-обикновен смартфон, децата могат да направят заснемане в 360  градуса, да го публикуват и целият свят да го види. Учениците или учителите могат да снимат класната стая, празник на училището, експеримент или пътуване, което също да направят достояние на онези, които не са били на място.

„Идеята е да поставим учениците и учителите в режим на създатели, а не само на потребители”, обясни Ангелов и добави, че през юни Пловдив ще е домакин на национална конференция „Училище в облака”.

От 2016 година чрез програмите „Дигитализация на учебния процес“ и „Модернизация на учебния процес“ Община Пловдив подпомага внедряването на облачните технологии в общинските училища като финансира обучението на директори и учители по програмата „Училище в облака“. До края на 2018 година са активирани облачни услуги във всички 52 общински училища, а 448 учители са преминали обучение. През 2019 година програмата продължава с още 13 училища и 200 учители.