За първи път в Професионалната гимназия по дървообработване се разкрива специалост „Полиграфия“

8 са дуалните паралелки, нови професии ще се учат и в две пловдивски средни училища

Търговската гимназия ще обучава съдебни служители от идната учебна година. Новата специалност „Съдебна администграция“ е заложена в държавния план-прием за 2018-2019 година, който бе представен днес от началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова пред Постоянната комисия по заетост в Областната управа.

Професионалната гимназия по автотранспорт въвежда две нови специалности: „Спедиция, транспортна и складова логистика“, както и „Електрически превозни средства“.  Новото за Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии е сътрудник по управление на индустриални отношения, а от догодина в гимназията по кожени изделия и текстил учениците ще се учат да майсторят  бутикови и облекла по поръчка в професия „Модист“. За първи път у нас в средно училище ще се учи „Полиграфия“, пионер е Професионалната гимназия по дървообработване. Предложението е подкрепено от Община Пловдив и полиграфически комплекси.

Нови професионални паралелки ще има в СУ „Братя Миладинови“ – търговски представител, както и в СУ „Хр. Г. Данов“ – офис секретар и програмист със специалност „Програмно осигуряване“.

Нови специалности са предвидени и в гимназиите в областта: СУ „Христо Ботев“ в Калофер ще обучава ученици за хотелиери, карловската Професионална гимназия по жп транспорт „Христо Смирненски“ – монтьор на компютърни системи. Професионалната гимназия  по селско стопанство в Куклен обявява прием по специалност „Машини и системи с ЦПУ“ с подкрепата на „Техноакташ“, а селскостопанската в Първомай – за производство на облекла от текстил. Професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем разкрива професия „Техник по подемно-транспортна техника“.

„Селскостопанските гимназии вече са общински, но наша задача е да ги подкрепим с актуални професии, да им вдъхнем нов живот и да ги запазим. Преди да оформим окончателно план-приема, сме изпратили писма до браншовите организации и камари, за да проучим нагласите“, обясни наличието на нетрадиционни специалности в тях Киркова.

Обединенето училище „Христо Ботев“ в Дълго поле ще приеме половин паралелка стругари и половин деловодители.  СУ „Христо Ботев“ в Лъки обявява прием за оператор в минната промишленост,.

За учебната 2018-2019 година дуална система на обучение е заявена в 9 паралелки в 7 професионални гимназии.

Продължава дуалното обучение в Професионалната гимназия по дървообработване, където ще има по половин паралелка „Полиграфия“, „ Мебелно производство“; „ Тапицерство и декораторство“, „Реставрация на стилни мебели и дограма“.

Една дуална паралелка „Електрообзавеждане на производството“ е заложена в Професионалната гимназия по електроника и електротехника. В професионалната гимназия  по автотранспорт е предвидена „Автотранспортна техника“, а в гимназията по механотехника  – „Машини и системи с ЦПУ“.

В Първомай, Сопот и Лъки също тръгва дуално обучение, подкрепено от бизнеса.