Само 10 на сто от завършилите педагогически специалности работят по професията си, обобщи в днешния Международен ден на учителя председателят на синдикат „Образование” Юлиян Петров

Трябва още дълго да воюваме, докато върнем авторитета на учителската професия. Няма как да искаме децата да уважават преподавателите си, когато има лоша комуникация с родителите и стотици заведени дела за оспорване на учителски решения. Това заяви на пресконференция в Пловдив днес, когато се отбелязва Международият ден на учителя, председателят на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров. Той даде пример със семейства, които търсят правата си в съда, недоволни от оценки, ядосани от наложено наказание или пък в случаите, когато е постановено преместване на детето в друго училище, заради неприемливо поведение. В едно столично училище в момента имало заведени четири дела. Петров поясни, че този проблем съществува в повечето големи градове.

По думите му трябва да се предприемат спешни мерки за съживяване на учителската професия, за да стане тя привлекателна за младите. Статистиката сочи, че едва 10 % от завършилите педагогически специалности в университетите стават учители, въпреки че професионалното направление бе обявено за приоритетно от МОН. Същевременно се задава глад за преподаватели, защото в близките години се очаква да се пенсионират 4000 педагози. Недостигът на учители е главно по природни науки и чужди езици.

За да се подобри здравето на педагозите, от синдикат „Образование“ са предложили да се въведе национална програма за рехабилитация на учителите. В момента се водят преговори за базите на НОИ. Учителите ще получават 50 на сто от средствата за рехабилитация, като заедно с това ще минават и през квалификационни обучения. Експерти правят анализ на заболяванията, от които най-често страдат учителите, чиято професия е обявена за една от най-стресовите.