Българското училище в Будапеща.

Представят нов образователен проект и електронен учебник по български език за деца зад граница на годишната конференция на Асоциацията

Българското училище в Будапеща.

Пловдив ще бъде домакин на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която ще се проведе на 27 и 28 юли. Официалното откриване на 11-та среща е ден преди това в Парламентарната зала на Народното събрание, след което директорите на училищата пристигат в града под тепетата за обучение и обсъждане на актуални теми и проблеми.

„Българският език – духовен мост за национално единение” е темата на конференцията, която ще се проведе в зала „Компас” на Пловдивския университет. Деканът на Педагогическия факултет проф. Румяна Танкова ще изнесе лекция за позитивното оценяване и диагностика на резултатите от обучението по български език в началното училище. Как електронните ресурси могат да са в помощ на учителя по история ще обясни експертът от Регионалното управление на образованието Асен Василев, а за иновативните методи на преподаване по предмета ще говори гл.ас. Мина Маринова от Философско-историческия факултет на ПУ. Програмата предвижда и представяне на дейности за осъществяване на междупредметни връзки в обучението по български.

Членовете на Асоциацията ще се запознаят с нов образователен проект и ще видят презентация на електронен учебник по български за деца на българи в чужбина. Предвидено е споделяне на добри практики в обучението на деца мигранти у нас.

Освен че ще разгледат културно-историческите и архитектурни забележителности на Пловдив, директорите на школата зад граница ще засадят дръвче в Градската градина.