Ученическото изобретение отчита температура, влажност и атмосферно налягане на определена височина

22491604_1936755936576111_8191002263394959183_n

Метеорологичен дрон, който извършва измерване на няколко параметъра на въздуха, донесе парична награда от 500 лева и грамота на Професионалната гимназия по електротехника и електроника от конкурс изложение в Горна Оряховица. Във второто издание на форума „Младежко техническо творчество” взеха участие 300 ученици, студенти и младежи от цялата страна. Пловдивският тим се конкурира с 58 екипи от средните и висши училища в страната, както и с отбори от Украйна и Румъния.

Начело на екипа за измайсторяване на дрона е зрелостникът Захари Парунев, а заедно с него по проекта работят 9-класниците Александър Иван и Живко. Разбира се, с помощта на преподавателя си инж. Васил Цветков. Устройството отчита температура, влажност и атмосферно налягане на определена височина. И тъй като е конструирано в платформата Arduino, информацията може да бъде съхранявана в паметта на революционното устройство, на телефона или компютъра. Дронът може също така да предава информация.  По време на състезанието пловдивският екип направил пет демонстрации в реални условия. Вятърът бил силен, но това съвсем не притеснило момчетата, тъй като изобретението било самобалансиращо се и не допускало проблеми по време на полет. Изключителна подкрепа на учениците, които са в клуба по роботика на гимназията, оказали от фирма „Милара”. От компанията осигурили модулите, но софтуерното управление е изцяло дело на четиримата младежи. Идеята била първоначално да направят кораб, но после се обединили около идеята за дрон.

Гимназията участва в изложението с още един проект – информационна система за достъп. Тя е разработена от 10-класниците Никола и Марин от специалност „Компютърни системи и технологии” и преподавателя им инж. Никола Николов. Системата би била изключително удачна при евакуация на молове, например, или на големи сгради и зали.

Разработките оценявало жури, начело с проф. Георги Попов от ТУ София. Според него конкуренцията е била изключително голяма, а изобретенията – сериозни.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който присъства на форума, икономиката на страната се развива и бизнесът очаква младите хора с техните умения в областите на приложната математика, информатиката и техническите науки да се реализират у нас. Той допълни, че работодателската организация оказва постоянен натиск на образователното ведомство по-голяма част от финансирането на висшето ни образование да се пренасочи към техническите и инженерните специалности, както и към изучаващите фундаментални науки като математика, физика и химия.

Пловдивските участници във форума.
Пловдивските участници във форума.