Госпожо, какво добро на да направим за Великден, питат учениците от СУ „К.К. Философ“, които изучават православие

100 деца казаха „Отче наш“ и потопиха яйцата в червената боя в двора на митрополитския храм „Св. Марина“

„Често се случва да си говоря с Бог, дори когато съм вкъщи. Преди това казвам Господнята молитва. Моля го да помага на семейството ми, да се обичаме и уважаваме”.

Откровението е на едно дете, което е само на 8. Говори за Бог не със страхопочитание, а сякаш се обръща към най-доверен приятел. Второкласничката Стиляна от СУ „Константин Кирил Философ” започва „Отче наш”, събира пръсти за кръстния знак и потапя яйцето си в червената боя.

Тя е едно от стоте деца, които изпълниха двора на митрополитския храм „Св. Марина” на Велики четвъртък, за да боядисват великденските яйца. Повечето от тях изучават основите на православната вяра в своите училища. Да споделят радостта от тази древна традиция бяха и деца в неравностойно положение, както и младежи от социални домове, наред с доброволците на Българския червен кръст.

Най-голямата група оформиха учениците от СУ „К. К. Философ“, които бяха облечени с училищни униформи. Мнозина от децата били при свои близки извън града за ваканцията, но накарали родителите си да ги доведат в храма специално за тайнството.  Опасали престилки, децата нямаха търпение да потопят още топлите яйца в съдовете с червено багрило.

„Първото яйце е червено, защото е като кръвта на Исус Христос, когато е бил разпънат на кръста”, обясни Радослава от 3 в клас.

В СУ „К.К.Философ“ групите за СИП религия са 10 и православие се изучава вече не само в начален курс, но и в 5 клас.

„Тези деца са вътрешно смирени. Като им хрумне да направят някоя беля, нещо ги възпира. А ако все пак я извършат, идват и ме питат какво трябва да сторят, за да им се прости”, обяснява началният учител Красимира Брайкова, която е и базов педагог на студенти от Пловдивския университет. Неин бивш ученик се разболява и се налага ампутация на крака в чужбина. Тя споделя за проблема в профила си в социалната мрежа и на откриването на учебната година децата пристигнали не с букети, а сложили банкноти в кутия за дарения. Събраната сума от 760 лева постъпила по сметката на момчето. По Коледа децата от нейния клас сами отишли при Брайкова, за да предложат отново да покрепят „баткото”. А днес я питаха: „Госпожо, какво добро да направим за Великден?”

Брайкова е категорична, че целта на обучението по православие не е да направи децата дълбоко религиозни, а душите им да се докоснат до християнските добродетели. Това се отразявало и на ежедневните отношения помежду им. Момче от СИП-а видяло двама първолаци да се бият на двора, отишло при тях и ги стъписало с думите: „Не може да се наказвате един друг, само Бог може да ви наказва, и то ако реши”.

Колежката й Десислава Кръстева добавя, че за привличането на повече деца в тези часове, е нужно да се спечели доверието на родителите.

„За тях е много важно да знаят, че децата им са в сигурни ръце”, казва Кръстева и дава пример как майки и татковци се присъединявали към поклонническите екскурзии и летни лагери, на които децата решавали ребуси, изучавали основите на иконографията, правели театрални спектакли по библейски мотиви.

Учителките са категорични, че в дните около Великден техните ученици ще са много по-подготвени кога коя молитва да кажат, когато са в храма, за разлика от родителите си.

Пловдивската митрополия осигурява учебни помагала по религия за 5000 деца от епархията, уточни Знеполският епископ Арсений, който припомни на децата, че яйцето е символ на Христовото възкресение. А Мария Магдалена е първата, която е занесла червено яйце на император Тиберий, за да свидетелства Възкресението Христово.

„Промяната в човека може да настъпи тогава, когато самият той пожелае, когато има любов и проявява нужното състрадание. За съжаление в много случаи днес човек възприема ближния не като човек, а като даденост. Всеки носи в себе си божия образ и божието подобие. Пожелавам повече благодат в отношенията и търпение един към друг”, отправи послание Арсений.