“Дерзайте, труженици на духа, науката, знанието, вярата, добродетелта. Бъдете усърдни сеячи на семената на словото”, каза в обръщението си по повод Деня на славянската писменост митрополит Николай. Хиляди ученици се включиха в тържественото честване

Ученици от Българското неделно училище в Нови Сад се включиха в пловдивското шествие за Деня на славянската писменост и култура. 12 деца от сръбския град пристигнаха под тепетата специално за участието си в празника. Те бяха водени Елена Велкович, съпредседател на Българското културно дружество и основател на школото, което обучава около 30 ученици. Те са предимно от семейства на потомци на банатските българи. Сръбските деца изрисували букви на кирилица в клуба по изобразително изкуство, за което им помогнали двама художници. Красивите им творения се издигаха високо, докато дефилират редом с представителните блокове на училищата от различните райони на града.

13-годишната Ивана показа знания за това кои са братята Кирил и Методий, като поясни, че са родени в българско, имали са свое училище и ученици и са измислили глаголицата. След това запя „Върви народе възродени” с пловдивските ученици. Децата, които са в Пловдив по покана на зам.-кмета по култура Александър Държиков, заявиха, че са безкрайно щастливи да разгледат града, който е Европейската столица на културата. На Нови Сад също предстои да бъде културна столица на Стария континент през 2021 година.

По традиция тържествата започнаха с награждаване на изявени учители и директори в Актовата зала на Хуманитарната гимназия. В същото време митрополит Николай отслужваше празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”. В 10 часа камбанен звън събра всички на площад „11 май”.

„Азбуката е нашата идентичност, нашето минало, настояще и бъдеще. Писмеността даде съдържание на думите ни, съхрани културата и историята на нашия народ, за да не бъдем обречени на забрава. Писмеността опази пламенните стихове на Ботев, родолюбивите слова на Левски, поезията на Вазов, на Яворов, запленяващите творби на Йордан Йовков и Елин Пелин, вдъхновяващите пътеписи на Алеко“, заяви в приветствието си кметът Иван Тотев.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова пожела на учениците да бъдат отговорни и креативни, а на учителите благодари за неуморния труд и усилията, които полагат да образоват и възпитават в духовни и човешки ценности.

След като отслужи празничен молебен, пловдивският митрополит Николай се обърна към дейците на просветата с думите: “Ако България и нашият народ представляват многовековно дърво, корените му, в благодатната почва на душата и сърцето на нашия народ, посадиха Светите братя Кирил и Методий. Ако дървото не е рухнало, то е защото корените го удържат и ние имама свещен дълг не да се взираме в клоните, а да поглеждаме към корените му. Бог не допусна нашият народ да живее в мрака и сянката на невежеството, а ни дари със светлината на вечния живот. Дерзайте, труженици на духа, науката, знанието, вярата, добродетелта. Бъдете усърдни сеячи на семената на словото и се радвайте на добрия плод на духа”.

Хиляди ученици и учители се включиха в традиционното шествие, което тръгна от Хуманитарната гимназия, начело с иконата на Кирил и Методий, духов оркестър и мажоретни състави. Децата от СУ “Софроний Врачански” манифестираха, препасали ленти “Отличници”, а директорът на ОУ “Душо Хаджидеков” Грозденка Николова бе заменила официалния тоалет с школската униформа, редом до възпитаниците си.

Представителните групи на училищата от града завършиха шествието на площад „Стефан Стамболов“, където програмата продължи с празничен концерт.