За трета поредна година ОбУ „Христо Ботев“ реализира кампанията „Дари храна, дари любов“

25 самотно живеещи възрастни хора в Дълго поле бяха зарадвани с хранителни продукти за коледно-новогодишните празници, и то от ученици. За трета поредна година Ученическият парламент на  Обединено училище  “Христо Ботев” реализира кампанията. „Дари храна, дари любов“. В продължение на месец децата и жителите на селото даряваха ориз, захар, брашно, консерви, макаронени изделия, олио и други продукти, които бяха опаковани и раздадени по домовете.

Припомняме, че преподавателят по информационни технологии в училището Величка Гонева, която ръководи ученическия парламент, получи през май т.г. награда на тазгодишното издание на конкурса „Добрите практики на фокус“. 24 учители от Пловдив и областта попаднаха в списъка на номинираните в инициативата, организирана от фондация “Заедно в час“ и prepodavame.bg., чиято цел бе да събере, опише и популяризира успешния опит от българските класни стаи и училища.

„Децата са много отзивчиви, когато усетят, че могат да помогнат на някого в нужда“, казва Гонева, която бе отличена за инициативата „Дари храна, дари любов“. И добавя, че в Дълго поле се обучават неголям брой ученици от различни етноси, които не разполагат с много възможности за смислени занимания в свободното си време, тъй като в селото има само малка библиотека, разположена в кметството, няма действащо читалище или спортен център, липсва физкултурен салон. Единственият шанс на децата да изявят талантите и способностите си се оказва училището, което реализира проекти и поддържа множество клубове по интереси.

Учениците създавали емблема на дарителската кампания, подготвяли информационни флаери с подходящи изображения и кратки обяснителни текстове, разпечатвали ги на принтера в училище и ги разлепяли на подходящи места из селото, за да информират жителите за предстоящата инициатива. Накрая изработвали кутии за даренията от по-дълбоки кашони, облепени с красива опаковъчна хартия.

Търсейки съмишленици, провеждали срещи със собствениците на трите големи магазина в селото, за да ги ангажират в кампанията. Във всеки магазин имало кутия, където хората могат да оставят продукти, както и в училището. Някои дарители избирали да пуснат в кутиите и пари, учителите също, за да се закупят продукти, които са в по-малко количество, така че подаръците да са равностойни.

Децата разговаряли и с кмета на селото, който помогнал да се изготви списък с възрастни и самотни хора в нужда.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.