Оценки и отсъствия при обучението в електронна среда, веднъж седмично уведомяват родителите за епидемичната ситуация в училището и извънредно – при заболял ученик или учител

Учебната година ще стартира присъствено във всички училища, но с готовност за превключване към онлайн обучение. Това заяви на брифинг днес образователният министър Красимир Вълчев. По медицински причини и при особени случаи при специален разрешителен режим, без смяна на формата, ще се разрешава временно преминаване към обучение, което ще съчетава самостоятелната и електронната. Въвеждат се оценки и остъствия и за обучението от разстояние. До началото на октомври ще бъдат обявени 15-20 училища центрове за провеждане на дистанционно обучение.

Просветният министър подчерта, че епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата учебна година.

“Балансът между правото на здраве и правото на образование е труден, но ако затворим училищата, това ще има по-негативно влияние върху учениците от коронавируса”, заяви Вълчев.

При болно дете от COVID-19 незабавно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, а учебният процес ще се прехвърля във виртуалната класна стая. Училището ще има задължение ежеседмично да уведомява родителите за епидемичната ситуация, а ако има заболял учители или ученик, да ги информира извънредно.

„Отделните държави са избрали различни варианти. Ние съчетаваме две стратегии, базирани на превключване – всички се връщат в клас, а когато се налага, ще преминават онлайн“, каза министърът.

До всички директори вече са изпратени разписани от него насоки, където има и списък с хронични заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. При заболявания на родителите, децата също могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Очаква се решение на Министерството на здравеопазването за прагови стойности, при които ще се обявява епидемична ситуация. Това ще зависи от броя на жителите в съответната област или община.

Министър Вълчев подчерта, че по медицински причини и при особени случаи, без смяна на формата, ще се разреши временно преминаване към форма на обучение, която ще съчетава самостоятелната и електронната. Той направи уговорката, че това не означава „широко отваряне на вратата”. По този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, които настояват да получат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.

„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началния етап. Връзката между дете и учител в тази възраст е задължителна, а електронното образование за най-малките не е препоръчително“, заяви министърът.

Общите мерки включват предимно здравни протоколи и организационни правила, които да се прилагат от всички училища. Препоръчителните – идеи и решения, от които всяко училище избира и прилага доколкото и където е възможно. Списъкът е отворен за промени, като в зависимост от развитието на епидемията от COVID-19 в страната, ще се допълва и обогатява. Всяко училище ще трябва да направи свой списък от мерки.

Между 15 и 20 училища ще бъдат превърнати в центрове за дистанционна форма на обучение. Един такъв център ще може да обхване ученици от повече от едно училище, от повече от една община, дори от различни области. В тях ще бъде организиран втори образователен процес, вероятно ще бъдат назначени и нови учители. Тази форма ще важи за учениците от 5 до 12 клас. Ученикът остава в училище А, но временно ще се обучава в училище Б. Засега тази възможност се дава само за предстоящата учебна година.

„Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Ако изберат дистанционна, трябва да знаят, че ще имат оценки и отсъствия, както и възможност за консултации. За допълнителните часове ще се заплаща на учителите. Заедно със социалните партньори са договорени по 15 лева на час”, каза Вълчев.

Всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година и са предприети заради пандемията от коронавирус.