Деца от ОУ „Княз Александър I“ и техните родители се запознаха със семейства от френската столица, играха и се забавляваха заедно пред екрана у дома

50 семейства на първокласници от Пловдив и Париж се събраха заедно във виртуална класна стая, за да се запознаят и разкажат интересни факти от ежедневието си в града под тепетата и френската столица. От едната страна бяха децата от 1 г и техните родители от ОУ „Княз Александър I“, а от другата – ученици от Българското училище „Кирил и Методий“ в Париж. Избрали уикенда, когато повечето родителите са вкъщи, отчитайки и часовата разлика.

В продължение на два дни, по предварително изготвена програма, децата се представяли едни на други във виртуалната стая, създадена специално за случая, представяли семействата си, училището, в което учат, учителите и приятелите. Някои дори играли и похапвали заедно, показвали снимки на любимите си отбори и на домашните любимци, а онлайн срещата им надхвърлила час.

Идея за международната инициатива е на пловдивския начален педагог Илиана Николова. През миналото лятото тя се свързва с директора на училището в Париж, впечатлена от събитията, публикувани във фейсбук страницата им.

„Интересна ми е работата с билингви, конкретно с френскоговорящи. Реших да опитам да направя връзка с тях и да работим съвместно. Отговориха ми бързо и ме свързаха с колегата начален учител Яница Ангелова. С нея направихме план за мероприятията през годината. Стартирахме с обмен на картички за Коледа. На 3 и 4 февруари беше и първата онлайн среща между децата“, разказва Илиана Николова.

За децата във Франция било важно да говорят и общуват с връстници носители на езика. Повечето били от семейства със смесени бракове или с родители българи, които живеят във Франция. Именно по желание на семействата посещавали в събота българско училище, за да учат езика, тъй като в ежедневието си служели основно с френски. А за пловдивските деца и техните семейства пък било любопитно да общуват с връстници, които растат в друга култура и среда.

„Аз лично бих се радвала ако този проект доведе до популяризиране на френския сред децата, защото английски се учи масово, но необходимостта от втори чужд език застига бързо тяхното поколение“, казва Николова. Всички родители били впечатлени от инициативата, която вече е включена като клубна дейност и е част от програмата на заниманията по интереси.