Департаментът за квалификация ще повишава уменията и на преподавателите в българските училища зад граница

Връчиха удостоверения на първите училища, преминали квалификационни курсове

Prof Zaprian Kozludjov reje lentata na preimnia kabinet na departamenta 13 0 6 2017

Департаментът за квалификация на Пловдивския университет стартира съвместно обучение на учители с два американски университета – Колумбийския университет и Банк Стрийт Колидж ъф Едюкейшън. Проектът стартира през есента ще продължи в няколко модула, обясни директорът на департамента проф. Галин Цоков.

След споразумение между трите висши училища предстои да започне и проект, по който преподаватели от двете американски образователни институции ще обучават в няколко програми. По едната от тях училищни директори и учители ще се запознаят с нови методи на преподаване, като е предвидена и подготовка на т. нар. директори.

Координатор на програмата е фондация „Америка за България“, която досега изпращаше в САЩ български учители и училищни директори на обучение в двете образователни институции. Сега концепцията е променена и в следващите три години американски преподаватели ще идват в България, а Педагогическият факултет на ПУ участва като водеща образователна институция.

„Във всяко обучение ще има наши преподаватели и удостоверенията ще бъдат издавани от нашия департамент”, уточни проф.  Галин Цоков. До момента по проекта е имало само едно обучение в София за подготовка на обучители и за обучение за технологични директори.

Друга голяма организация, с която работи в сътрудничество новият Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти, е UNICEF. На 20 юни предстои среща за предстоящо реализиране на програма за приобщаващо образование, съобразена с българските политики за приобщаване на децата към училище.

Департаментът изготвя и квалификационна програма за Държавната агенция за закрила на детето. Програмата е насочена към учителите, които трябва да се справят с тормоза в училище. Ще се извършва и супервизия на хората, които работят с деца. Предвижда се издаване на електронно списание към департамента и формиране на изследователски център, в който да се обединят усилията на всички преподаватели.

Департаментът за квалификация бе открит официално днес от ректора на висшето училище проф. Запрян Козлуджов. 30 професори и 50 доценти в състава като обучители са гаранция за качеството на квалификациите, каза проф. Козлуджов. Департаментът ще провежда процедури и за придобиване на професионално-квалификационни степени.

Сред останалите официални гости на церемонията бяха Наталия Михалевска – директор на Дирекция  „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“. Тя заяви, че най-добрата формула за квалификацията на учителите е хармонично съчетание между дистанционна форма, аудиторно и практическо обучение.  Михалевска сподели също, че към момента над 400 български учители в чужбина се нуждаят спешно от квалификация и че тя би им препоръчала да специализират в ПУ „Паисий Хилендарски“. За голяма част от тези преподаватели Пловдив е роден град – има пловдивски учители в Чикаго, Рим, Пекин, допълни Михалевска.

„Ние обучаваме студенти и бъдещи учители. Департаментът ще ни даде възможност да бъдем с тях по време на тяхното продължаващо образование”, каза деканът на Педагогическия факултет проф. Румяна Танкова.  Факултетът е участвал в 6 обществени поръчки на МОН по различни програми за квалификация на учители. За три години Педагогическият факултет е обучил почти 10 хиляди учители от цялата страна. Имал е успешно сътрудничество и с Асоциацията на българските училища в чужбина. Работил е по проекта „По-добри учители, по-добро образование“, в който е бил наставник на 100 учители и директори.

От създаването на департамента през ноември 2016 г. до момента са подготвени 157 учебни програми за краткосрочни курсове за присъждане на квалификационни кредити.

Prof Galin Tsokov vrichva udostoverenie za kvalifikatsia 13 06 2017

Проф. Галин Цоков раздаде удостоверенията на първите, които са преминали своите квалификационни курсове в департамента. Сред тях бяха  ОУ „Яне Сандански“ – Пловдив, ДГ „Таня Савичева“, ОУ „Драган Манчов“, Ресурсен център – Пловдив и ОУ „Алеко Константинов“.