С поредица инициативи отбелязаха патронния си празник учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

„Заклевам се в светостта на Паисиевото дело, да отстоявам силата на българското“, обещаха днес осмокласници по време на тържественото честване на патронния си празник. В навечерието на Деня на будителите СУ „Паисий Хилендарски“ почете автора на „История славянобългарска“. Началото бе дадено с посрещане на знамето на училището и националния химн.

Десетокласничката Стела Николова прочете есе за патрона, след което директорът Ирена Душкова поздрави учениците, припомняйки заветите на Хилендарския монах, а на учителите благодари, че разпалват искрата на знанието. И тази година бе спазена традицията учениците от осмите класове, повечето от които се обучават за първа година в училището, да положат клетва да бъдат горди последователи на патрона си. Тържеството продължи с рецитал.

Днешният празник бе предшестван от съпътстващи дейности през изминалата седмица. Акцент бе екипната творческа работа в партньорство между малки и големи ученици в центровете по изкуство, театър, литература и история. В края на всеки учебен ден участниците презентираха работата си чрез изложби, проекти, рецитали и концерти, пана с лично творчество, викторини.

Учениците от начален етап и петите класове избраха да се включат в творческия център по изобразително изкуство, а център „Театър“ представи стихове за народни будители и концерт на любими училищни песни. Второкласници и ученици от шестите класове учиха кои са народните будители, запознаха се накратко с живота и дейността на велики личности.

В последната инициатива от Паисиевата седмица учениците от четвъртите и седмите класове изготвиха съвместно презентация, посветена на патрона на училището. Във викторина на тема: „Народните будители“ се включиха екипи от четвъртокласници и осмокласници.