Инспекторатът ограничава директорите да записват повече от 26 деца в клас при голям интерес

Безсмислено е да се осигурява прием, където няма интерес, при нас се влиза само с шестици, категоричен е директорът на Английската гимназия Николай Радев

52a5ec4d76e3d_large

Същият брой паралелки като миналата година предстои да бъдат утвърдени за областта от Министерството на образованието, но Регионалният инспекторат тази година е решен да регулира приема така, че да се предотврати опасността някои училища да останат без ученици. 72 са паралелките в профилираните гимназии и СОУ, а 52 – в професионалните училища. Паралелката по китайски, която миналата година бе въведена във Френската гимназия, вече няма да се изучава. Новите професии, по които ще има обучение за първи път, са “Работник в озеленяването” в гимназията по лозарство в Перущица, офис мениджър в карловската гимназия “Евлоги и Христо Георгиеви” и дърворезбар в пловдивската гимназия по дървообработване.

5255 са завършващите седмокласници, което е с 200 по-малко от миналата година. По правило около 60-70 на сто от децата кандидатстват за прием в профилирани и професионални гимназии, което означава, че място ще има за всеки, който изкара положителна оценка на националното външно оценяване по български и математика. Битката обаче, както е видно от последните години, ще бъде за определени училища, към които има силен интерес.

“Нека да има ученици и за СОУ-тата. Не може всички да влязат в езикова гимназия. 41 от всички 72 паралелки са в т.нар. елитни гимназии, което е повече от половината. Да закрием ли останалите училища? Регионалният инспекторат се опитва да регулира приема, за да може да се държи високо ниво в т.нар. елитни гимназии. Няма как в тях да се влиза с четворка”, каза за “Уча в Пловдив” експертът от РИО Рангел Райчев. Още през декември, когато се подават заявките за план-приема, директорите са получили заповед да не надвишават максимума от 26 ученици в клас. Според министерската наредба, при засилен интерес, директорът има право да приеме 10 на сто повече от установената бройка.

“В Английската гимназия е абсурдно да влезеш с четворка. При нас се влиза само с шестици. Има някои гимназии, които са набедени за елитни. ЕГ “Пловдив” няма амбиции за елитна, тя е номер 1. Ако някой иска да орязва възможността на децата да бъдат подготвени на най-високо ниво, трябва да си носи отговорността. Радвам се, че тази година ще имаме 10 паралелки, както досега, и ще обучаваме същия брой деца. Всеки родител и ученик трябва да има свободата да избере училището, което желае. Безсмислено е да осигуряваме паралелки там, където няма интерес”, коментира директорът на Английската гимназия Николай Радев.

В ЕГ “Пловдив” ще има 6 паралелки с английски и 4 – с немски. В ЕГ “Иван Вазов” ще бъдат разкрити по две паралелки с английски, немски, френски, испански и италиански и една – с френски. Във Френската паралелките с френски се увеличават на 5, а английските са 3. Математическата ще има четири с английски, по една – с немски и френски и две професионални.

Нали говорим за пазарни условия, всяко училище има право да се развива и да привлича ученици, които няма как да накараш насила да се запишат някъде, ако не искат, коментират от просветната гилдия.

За разлика от миналата година, сега всички деца със СОП ще се явяват на изпит по български и математика, независимо дали са усвоили ДОИ (държавните образователни изисквания). Те ще са в отделна зала с консултант и ще имат повече време за работа от останалите.