Класираните на първите три места могат да получат грамотите си на 27 декември, извънредният етап за 7-класниците ще е на 22 февруари

Призьорите от състезанието по български език „Св. Иван Рилски” ще получат грамотите си на 27 декември в СУ „Черноризец Храбър” от 10 до 14.30 часа. Езиковите си знания и умения в първия етап от тазгодишната надпревара провериха няколкостотин ученици от 1 до 7 клас на начални, основни и средни училища. За седмокласниците тестът бе по формата на националното външно оценяване, но без преразказ с дидактическа задача. На първо място се е класирал кандидат-гимназистът от СУ „Патриарх Евтимий” Ивайло Къртев, който е събрал 62 точки. Извънредният етап за 7-класниците ще бъде на 22 февруари, когато ще има и преразказ.

Впечатление правят резултатите на 3-класниците. Седем от тях са класирани на второ място, тъй като имат равен брой точки – 51.

Сред училищата, чиито ученици са показали най-добри резултати в различните класове, са СУ „П. Евтимий”, ОУ „Д. Хаджидеков”, ОУ „Ал. Константинов”, ОУ „Р. Княгиня”, ОУ „В. Левски”, ОУ „К. Честеменски”, МГ, СУ „Константин-Кирил Философ”, СУ „Ч.Храбър”, СУ „С. Врачански”, ОУ „Яне Сандански”.

Организаторите са категорични, че тестовете са правени изключително прецизно, с любов и уважение към ученика, който се подготвя старателно и за когото овладяването на езиковите правила и норми е важно.

Вторият редовен етап на състезанието на учениците от 1 до 7 клас ще се проведе на 25 април.

Резултатите са публикувани на сайта на състезанието: http://www.svetyivanrilski.com/new/