02f6bf07d3a893ab5456f180a4ce5bd4

Повишаването на заплатите на младите преподаватели във ВУЗ ще е приоритет в програмата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Приоритетни ще са инженерните и техническите науки, аграрните науки, както и хуманитарното професионално направление.

“Ще заложим на принципа по-малко студенти с по-добро финансиране”, каза министър Вълчев, който участва в заседание на Съвета на ректорите в Аграрния университет. Той обеща, ще  спазва стриктно правителствената програма за двойно увеличение на учителските заплати да края на мандата.

С 6 процента е намален приемът във висшите училища за тази година в сравнение с миналата.Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев уточни, че през тази година държавните и частни висши учебни заведения са заявили прием от 74 000 места, като броят на завършващите средно образование е малко над 53000.

Ректорите са осъдили порочните корупционни практики в УХТ и УНСС и на следващото си заседание ще обсъдят мерки за справяне с подобни нарушения, които бият и по името на хилядите достойни преподаватели във висшите училища.