Детето трябва да е кандидатствало за прием в общинска детска градина и да не е прието, посочи основното изискване министърът на образованието Красимир Вълчев

Въвеждане на компенсации за родителите, чиито деца не са приети в общинска детска градина, а са в задължителна предучилищна възраст, предвижда просветното министерство. Обсъжда се идеята на семействата на подготваците да бъде изплащана равностойността на сумата, която държавата дава за издръжка на едно дете.

„Осъзнаваме, че проблемът с недостига на места не може да бъде лесно преодолян и когато говорим за задължително обучение, държавата е длъжна да осигури необходимите условия“, коментира на брифинг днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той обаче уточни, че родителите ще имат право на компенсации, ако са подали документи в електронната система за прием, но децата им са останали извън списъците. Същото важи и за малчуганите в частните детски градини. Има родители, които плащат, тъй като децата им не са били класирани. Те трябва да подадат отново документи и ако пак не се уредят с място, ще имат право на паричен бонус. Тези обаче, които предпочитат частната пред обищинската, няма как да разчитат на финансиране.

Идеята е обсъдена с премиера Бойко Борисов, каза министър Вълчев. Предстоят законодателни промени, които да регламентират мярката. Промените предвиждат и задължително обхващане на 4-годишните – процес, който ще бъде подкрепен с допълнителни средства по бюджетите на общините за помагала и храна.