Всички професионални гимназии трябва да въведат дуалната форма, категоричен е директорът на ПГВАД „Хр. Ботев” Константин Костадинов, чиято фасада ще бъде обновена с 320 000 лева. Наесен в Пловдив ще има 6 паралелки

Пловдив е един от основните центрове на печатарския бизнес. Фирмите бяха тези, които потърсиха среща с общината, за да изразят готовност да обучават кадри, така че на тях се дължи разкриването на новата паралелка „Полиграфия”.

Това заяви днес кметът Иван Тотев на среща за представяне на шестте дуални паралелки, за които обявяват прием четири професионални гимназии. По думите му, професионалната гимназия дава сигурност на семействата, защото е гарантирано, че „още докато броят до 12, децата вече ще са започнали работа в българска или чужда компания”. Именно кризата за средно ниво кадри в региона е причина общината да подкрепи дуалните паралелки, за които бяха гласувани по 3000 лева на миналата сесия на общинския съвет.

Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване обявява прием за 3 нови  – по една „Мебелно производство” и „Полиграфия”, и по половин „Тапицерство и декораторство” и „Реставрация на стилни мебели и дограма”. Паралелката по полиграфия е подкрепена от 9 компании в бранша. От общинския бюджет ще бъдат отпуснати 320 000 лева за ремонт на фасадата през лятото. Училището бе първото в страната, което обяви редовен прием за дуално обучение и в момента има три паралелки – в осми, девети и единадесети клас.

„Единственият шанс за развитие на професионалните гимназии е дуалният тип обучение“, заяви заместник-кметът по образование Стефан Стоянов и допълни, че бизнесът стои зад тези училища, готови да отделят ресурс, за да ги подкрепят.

Директорът на Професионалната гимназия по механотехника Анета Чилингирова сподели, че зад дуалната паралелка „Машини и системи с цифрово програмно управление” стоят 11 компании. Първите ученици, които се обучават по тази система, вече са 10-класници и ходят на място, за да се запознаят с обстановката в предприятията, а през лятото предстои предстои сключване на договори.

За втора година има обявен прием за дуална паралелка в областта на автотранспортната техника в Професионалната гимназия по транспорт, като 3 фирми са заявили подкрепата си. „Специалностите са тежки, но гарантират реализация“, заяви директорът Нина Божилова.

26 ученици очакват в Професионалната гимназия по електроника и електротехника по специалността „Електрообзавеждане на производството“. Тя се реализира съвместно с ЕВН и  Австрийското посолство. В момента се водят преговори с Германо-българската търговско индустриална камара, за които директорът Стоянка Анастасова се надява те да са успешни.