„Имаш една седмица да решиш дали предметът ти харесва и след това можеш да го смениш или просто да се отпишеш”, казва 11-класникът от МГ, който тази година е стипендиант в американското частно училище „Св. Андрей” по програма ASSIST

Иван Стоянчев е ученик от Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, но тази учебна година не влиза в пловдивските класни стаи, а в кабинетите на американското частно училище „Св. Андрей”. 11-класникът е ASSIST (American Secondary Schools For International Students and Teachers) стипендиант за учебната 2019-2020. Програмата изпраща ученици от цял свят в Америка за една учебна година. Целта е да бъдат привлечени като потенциални участници младежи, които освен високи академични постижения, имат интерес и към извънкласни дейности. Иван тренира плуване и планинско колоездене. Той се оказва сред 400-те участници в щатското първенство по планинско колоездене, на територията на кампуса на неговото училище, и печели наградата за най-развит играч. Освен че има отличен успех и в България, и в САЩ, той е президент на училищния клуб за презентационни умения, свири на китара и се включва в доброволчески инициативи. Участвал е в три младежки обмена по програма „Еразъм+”. 

Специално за “Уча в Пловдив” Иван разказа как се е преборил за пълната стипендия и какво е да учиш в едно от най-престижните американски частни училища.

Интервю на Деляна Лукова

 

– Защо решихте да се включите в приключението, което ви отделя от родината, близките и приятелите и ви потапя в изключително различна среда? Пет месеца след началото, щастлив ли сте с избора си?

– Програмата ASSIST е изключителна възможност да се запознаеш с американската култура и начин на живот, както и с образователната система. Винаги съм си мечтаел да уча в САЩ, затова изобщо не се колебах и подадох документи за участие в конкурса, който се организира от Българската асоциация по четене. Мотото на American Secondary Schools For International Students and Teachers е “Свързваме най-добрите американски училища със световните лидери стипендианти”. Мога да кажа, че съм горд да бъда част от това общество.

– Тежка ли е процедурата по одобрение и какви са изискванията към учениците? На каква възраст трябва да са, имат ли значение успехът, интересите им?

– Програмата е с продължителност от 10 месеца. За 2019/2020 учебна година бяха предвидени 10 стипендии за ученици от България, като аз съм единственият одобрен от Пловдив. ASSIST предоставя възможност за обучение в най-престижните частни училища в различни части на САЩ. Всички училища имат високи стандарти в академичните, спортните и културните постижения. Учениците могат да избират сред голямо разнообразие от курсове и различни форми на извънкласна работа, занимания в областта на спорта и изкуството.  Настаняват се в пансион или в приемни семейства. За да кандидатстваш, трябва да си ученик в 10 клас, като се взимат под внимание оценките от 9 клас, извънкласните интереси, постиженията. Нужни са и препоръки на трима учители. Кандидатите пишат есета, правят тест по английски и минават през сериозно интервю. Процедурата е подобна на тази за кандидатстване в американските колежи.

– Как успяхте да спечелите 100% стипендия? 

– Всеки ученик има потенциал да спечели пълна стипендия (60 000 долара), но това, което според мен впечатли комисията, беше лидерският ми потенциал. Страната, от която си, също има значение. Например, учениците в Германия на “пълна” стипендия плащат няколко хиляди евро, зареди по-високите доходи на семействата.

– Сега сте във ваканция, както българските ученици, но учебната година започва през август, нали? Явявате ли се на изпити наравно с американските си съученици?

– Заминах през август за 3-дневен ориентировъчен курс с другите международни участници в едно от училищата, включени в програмата на ASSIST, в близост до Бостън (Масачузетс). Учебната година тук приключва през май. Тогава ще се прибера в България, но през юли отново ще се върна в САЩ за две седмици, защото бях одобрен за лятната програма на Университета в Йейл – Yale Young Global Scholars. Иначе всички училищни тестове и международни изпити, като PSAT – задължителен за всички 11-класници в Америка, се държат напълно еднакво от мен и от останалите американци – аз нямам предимство, като по-лесен тест, например. Годината ми се зачита и ще завърша 12 клас в България. Ще се наложи да държа обаче допълнителни приравнителни изпити. Надявам се да се справя.

– Разкажете за училището, в което се намирате, как минава един учебен ден/седмица?

Andrew’s-Sewanee School – Училище „Св. Андрей”, е частно епископско училище, което подготвя 250 ученици от шести до дванадесети клас. Намира се в Сеуани, Тенеси, на платото Къмбърланд – Нашвил и Чатануга. Програмата работи само с частни американски училища, които са различни не само от българските, но и от американските общински. В моето училище всичко е по график и не може да се закъснява или отсъства от нито една част през деня. Ако отсъстваш един час, например, след училище те задържат още толкова. Аз живея на общежитие, затова сутринта имам закуска в салона за хранене, след това обикновено всички се събираме в залата за съобщения. После продължавам деня с учебни часове. Времето за почивка преди да започнем тренировките, е само половин час. Те са всеки ден по 2 часа. След тренировки следва вечеря. Има осигурен автобус, с който можеш да се предвижиш до магазин, ако желаеш да си купиш нещо. Училището ни дава джобни пари за седмицата. В края на деня имаме два часа за писане на домашна и всеки е в стаята си, за да се подготви за следващия ден. Обикновено учим през седмицата, а през уикенда имаме по-малко домашни, тъй като това се води време за почивка. Събота или неделя често ни организират екскурзии. Училището разполага с отделна сграда , където през почивните дни се събираме да играем билярд, пинг-понг, готвим и гледаме филми заедно.

– Ако направите сравнение между българската и американската образователна система, какви са предимствата и недостатъците на двете?

– В американската образователна система сам избираш какво да учиш. Това, което ми харесва, е че по отделните предмети има различни нива и в час сме разделени не по класове, а по ниво на знание в съответната дисциплина. Със сигурност това е един от недостатъците на българската образователна система, която ти позволява да избираш чак в края на 7 клас и след това, дори да не ти харесва, си задължен да продължиш да го учиш. В САЩ имаш 1 седмица да решиш дали предметът ти харесва и можеш да го смениш или просто да се отпишеш, ако графикът ти го позволява.  Също така в 6 клас се дава възможност на учениците, поне в моето училище, да учат латински, испански и китайски. Преди да изберат основния чужд език. Училищата имат по-голям достъп до ресурси, свързани с природните науки, и с правенето на експерименти. Като недостатък за американската образователна система в момента не мога се сетя, но сигурно има нещо, което някой няма да хареса. Предимството на българската е ранното въвеждане на чужд език и интензивното му изучаване в гимназията.

– Какво си пожелавате за новата 2020?

– Пожелавам си да съм здрав и щастлив, като се надявам на още една успешна година. 🙂