100422001210-460x325

Деляна ЛУКОВА

Който не е поискал да стане студент у нас, той не е записал висше. Обяснението е просто – местата са повече от кандидатите, от една страна, от друга – стотици избират да учат зад граница, а в същото време родните вузове с всяка година искат повече и повече бройки, за да завишат бюджетите. Новината, че ректорите са си стиснали ръката с просветния министър Тодор Танев да закриват неефективни специалности, та даже и цели факултети, разбуни духовете в академичните среди. Договорката, направена на тайна среща, е стъпка към приемането на отдавна чаканата Стратегия за висше образование, която предстои да влезе за разглеждане в Народното събрание. Ясно е, че и двете страни ще се наложи да направят компромиси в името на голямата цел, а именно – реформа на системата и финансиране по новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Въпросът обаче е на кой ректор му стиска да закрива специалности, да не говорим за факултети. Ще започне сега едно надлъгване по български и всеки ще извади на масата статистика, че няма никакъв проблем с приема, докато цифрите показват съвсем друго.  На церемониите по старта на тазгодишната академична година нямаше пловдивски ректор, който да не отбеляза в словото си как неговият университет е изпълнил държавния прием, та даже е обявил и платен. Всички обаче премълчават на каква цена и с какъв успех се влиза медицина, право или филология. За това, че има нулев прием по физика и математика, химия и физика, биология и химия, физика и информатика, а да не говорим за отлива от артистичните профили, заради невъзможността за реализация. И как иначе, когато всеки студент е източник на пари.

Още през 2010 година тогавашният просветен министър Сергей Игнатов се закани да закрие губещите специалности и като компенсация да увеличи издръжката на един студент с 10%, както и парите за стипендии. Много пъти държавата се е заричала да спре кранчето на губещите, които показват ниски резултати. За тази промяна се говори отдавна, но нито един министър не посмя да облече в срок идеята, защото на практика това може да доведе до затваряне на факултети, а дори и на университети. Кой е луд да се обремени с такава тежест и да си навлече академичния гняв на стотиците номади.

В плана за действие на Стратегията за висше образование е записано, че до 2016 година държавата ще спре да приема в професионалните направления с най-ниски резултати. Очевидно отправна точка за оценката ще е рейтинговата система, срещу която има голямо недоволство от страна на университетите, но пък министърът определи като изключително удачен и гъвкав модел.  Идеята е да бъдат затворени специалности касички, които приемат студенти за пари. От друга страна обаче, репликират ректорите, защо да закриваме специалности, към които има интерес, но пазарът е преситен. Ясно е, че е абсолютно необходимо бърза промяна в начина на финансиране. Заложеното в стратегията предвижда 60 на сто от държавната субсидия да се дава за качество, 40% – за калпак. В момента качеството е оценено на 10 на сто.

Сега  да видим за какво си стиснаха ръцете ректорите и министъра.Да се надлъгват един друг, или всеки да си мисли, че е подал топката на  противник, а не на партньор