Едва 16.49% от работещите в образователната сфера в Пловдив и областта са заявили желание да се ваксинират. Това сочи обобщената справка на Регионалното управление на образованието. Припомняме, че до петък всички служители – педагогически и непедагогически персонал, трябваше да направят заявка дали искат да бъдат имунизирани. Процентът за Пловдивско е по-нисък от средния за страната , който е 21%. Националните данни бяха обявени по време на работна среща, в която участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб.

18.25 на сто от педагозите в образователните институции от региона са изразили готовност да се включат в процеса на имунизация. Значително по-малко са тези от администрацията и помощния персонал – 12.5%. Справката на РУО показва, че процентът желаещи от училищните екипи е по-висок от този в детските градини. Съотношението е 18.81:11.18. 17.32 е процентът за центровете за подкрепа.

Ще продължи записването, докато тече ваксинацията на втората група по плана, стана ясно от работната среща на министрите и здравните експерти. Предстои и масово тестване на работещите в образователната сфера.

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщиха, че темповете на ваксинация у нас съвпадат с тези в Германия, съпоставени на база брой поставени ваксини на глава от населението.

Темите на разговора бяха противоепидемичните мерки в училищата и предстоящата ваксинационна кампания на педагогическия и непедагогическия персонал. Анализът продължава и все още е рано да се вземат окончателни решения.