Доц. Павлинка Кацарова, доц. Станислав Алексиев и инж. Петър Гьошев заявиха подкрепата си за студентите и поясниха, че не са кандидати за изборите.
Доц. Павлинка Кацарова, доц. Станислав Алексиев и инж. Петър Гьошев заявиха подкрепата си за студентите и поясниха, че не са кандидати за изборите.
Доц. Павлинка Кацарова, доц. Станислав Алексиев и инж. Петър Гьошев заявиха подкрепата си за студентите и поясниха, че не са кандидати за изборите.

 

Преподаватели от филиала на Техническия университет в Пловдив застанаха зад  исканията на студентите за подобряване на битовите условия за учене и живот. Това съобщиха на пресконференция  доц. д-р Станислав Алексиев – ръководител катедра „Машиностроителна техника и технологии” и доц. Павлинка Кацарова от факултета по машиностроене и удеродстроене. 

По думите им почти всички преподаватели от филиала подкрепят протеста на студентите си. Те са против действията на сегашното ръководство да се прикрива истината за действителното състояние на учебното заведение  и против сплашването на протестиращите, които търсят правата си. 

Както „Уча в Пловдив” вече писа, студентите вчера разпространиха отворено писмо до ректора на ТУ  – София проф. Георги Михов, в което излагат проблемите си в учебната дейност и в условията на живот. Писмото е анонимно с обяснението, че се страхуват за бъдещето си в университета. Доц. Кацарова също потвърди, че нейни студенти  са били заплашвани от сегашното ръководство и добави, че лично многократно е алармирала за лошите условия в общежитията и дори е запознала депутатите от парламентарната комисия по образование с проблема. Кацарова заяви, че няма намерение да се кандидатира за директор на филиала, затова думите й не бивало да се тълкуват като предизборна атака. Същото заяви и доц. Алексиев.

Според доц. Алексиев лошото финансово състояние на филиала е от години и е наложително да се вземат мерки от ръководството, както на местно, така и на централно ниво в София. Преподавателите обясниха, че са категорично против действията на сегашното ръководство да се прикрива истината за действителното състояние на филиала и против сплашването на протестиращите, които търсят правата си.  Те дори изразиха опасение, че до няколко години филиалът ще бъде закрит.

Въпреки отпуснатите средства от София, за 4 години сегашното ръководство на филиала не е успяло да осъществи нито един проект за ремонт на студентското общежитие или да привлече допълнителни финанси за това. 

На 5 ноември е Общото събрание на филиала за избор на нов директор. Според Устава не е задължително предварително да се внасят номинации. Те могат да се правят в деня на Общото събрание, като  първите, събрали най-много гласове ще се одобрят от Академичния съвет на Техническия университет – София. 

Досегашният директор проф. Михаил Петров няма да се кандидатира, тъй като има по-малко от две години до пенсиониране и няма да може да изкара мандата си докрай. Затова пък е сигурен неговият заместник проф. Въльо Николов.