Представители IT сектора и Съюза на работодателите в работна група за мерки и подкрепа на училищата за учене навсякъде и по всяко време

Министърът на образованието Красимир Вълчев събира администратори на електронни платформи, за да обсъдят варианти за онлайн обучение в случай на удължаване на грипната обстановка. Представители на IT сектора, Съюза на работодателите в системата на народната просвета, сдружение за алтернативни обучителни и културни ресурси „Образование без раници“ и експерти от МОН влизат в работна група за набелязване на мерки за информиране и подкрепа на училищата и учителите за провеждане на дистанционно обучение и за учене навсякъде и по всяко време.

Министър Вълчев припомни, че има два вида дистанционно обучение. Единият е с виртуална класна стая, за който обаче страната не е готова, тъй като всяко дете трябва да има крайно устройство.

„Самоподготовка в електронна среда – асинхронно дистанционно обучение, също може да помогне за наваксване на материала. Трябва да използваме времето, в което учениците са вкъщи, за обучение. Може да се прилага и проектно базираният подход, при който те извъшват проучвателна работа и се подготвят предварително по зададена тема“, обясни министърът.

От образователното министерство обмисляли различни варианти за наваксване на пропуснатия учебен материал, но орязването на пролетната ваканция не е на дневен ред.

Учениците са отсъствали между 6 и 16 дни, но в системата има резерв за преструктуриране на учебната програма – по всяка дисциплина са предвидени часове за нови знания и за упражнения. Наваксването на пропуснатите по време на грипните ваканции уроци ще бъде да за сметка на часовете, в които учениците трябва да затвърдят наученото.

Не обмисляме удължаване на учебната година за настоящия момент и промяна на изпитите. Що се отнася до изпитните варианти за ДЗИ и НВО, възможно е отпадне на последните теми от учебните програми. От МОН успокояват, че няма да бъде включен материал, който не се взет в клас.

От министерството са препоръчали и мерки, с които да се предотврати разпространението на заразата в образователните институции. В детските градини отсъствието е по желание и не необходима извинителна бележка. В училищата са въведени повишени мерки за хигиена. Предстоящи учебни пътувания – екскурзии, бели, зелени училища, квалификации, временно са спрени до второ нареждане. Училищата имат право на до 5 дни за екскурзии  и те са от резервите, които може да използват за наваксване на материала.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.