Клипът, в който детето от ДГ „Червената шапчица“ рецитира строфи от „Майце си“, „Хайдути“ и „На прощаване“, е дело на педагога Яница Маринова

„Христо Ботев е роден в Калофер. Баща му бил учител и го пратил да учи в Одеса. Той събрал Ботевата чета. В Румъния издавал български вестник и публикувал първите си стихове“. С тези факти от биографията на поета революционер започва видеото по повод 175-годишнината от рождението му, но зад кадър не звучи обработен глас на диктор, а на 5-годишната Марина Желева. Клипът е подготвен и монтиран от нейната майка. Янаица Маринова написала кратък текст, който да е разбираем за малки деца, а дъщеря й го научила наизуст, тъй като все още не може да чете. Записът бил направен изцяло в домашни условия.

Маринова, педагог по образование, проявила самоинициатива по повод днешното честване на националния ни герой и изненадала екипа на детска градина „Червената шапчица“, която посещава Марина . Идеята й била да представи на децата по достъпен за тях начин кой е Ботев и затова решила именно дъщеря й да бъде разказвач. Детето, което все още не произнася добре „р“, рецитира строфи от „Майце си“, „На прощаване“, „Хайдути“ и от други емблематични стихове на поета. Дори пее куплет от „Тих бял Дунав“ на фона на портретни снимки и исторически кадри.

„Изключително съм впечатлена от инициативата на майката, която е сред най-дейните родители. Пратих видеото на колегите от всички групи, за да го покажат днес на децата и така да отбележим годишнината от рождението“, каза директорът на детското заведение Галина Недева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.