400 седящи места са осигурени за безплатните прожекции на площада, озвучени на български приказни истории и „Каръци” са трите заглавия в афиша

640_f74e455b249d786add4fea77af2efe3b

Картина от 80 квадратни метра, създадена от най-високия съвременен клас кино прожекционна техника, ще гарантира незабравимо преживяване на малки и големи, които решат да посетят прожекциите на 3D филми на открито.

От 5 до 7 юли на площад “Централен” ще се проведе атрактивното кино събитие, което е рядкост, тъй като изисква специална техника, за да бъде осъществено. За удобство на зрителите пред огромния екран ще бъдат разположени 100 пейки, които гарантират 400 седящи места. Всеки, който желае да си осигури персонален комфорт, може да си донесе сгъваем стол или друго приспособление за сядане, обясняват организаторите на събитието Христо и Янаки Деременджиеви от „А Плюс Филмс“ и допълват, че пълния капацитет, който теренът позволява, е 1500 места.

Филмите ще се излъчват всяка вечер от 21:30 ч. на площада пред паметника на Гюро Михайлов на най-големия екран за прожекции на открито в страната. Всички, които разполагат с очила за 3D кино, закупени при посещение в киносалон или за домашен 3D телевизор, могат да ги използват. За останалите 3D очила ще се продават на мястото на събитието.

В програмата са включени две вечери с прожекции на 3D филми, подходящи за цялото семейство и озвучени на български език. „Ратчет и Кланк” е историята на двама невероятни герои, изправени срещу злия извънземен Дрек, който иска да разруши всяка планета в галактиката Солана. Когато попадат на оръжие, способно наведнъж да взриви цяла планета, те се обединяват с колоритните Галактически рейнджъри и заедно с тях се впускат в приключението по спасяването на застрашената галактика. По своя път те откриват много неща за смелостта, приятелството и за това колко е важно да откриеш самия себе си. „Добрият великан” е една от най-обичаните приказни истории,  екранизирана от Стивън Спилбърг. Филм за необикновеното приятелство между добродушен Гигант и едно момиче в свят, изпълнен с магия и приключения.

Третата вечер публиката ще може да види българската номинация за “Оскар” –  “Каръци” на режисьора Ивайло Христов. Филмът е носител на 3 награди от Москва – Голямата награда “Златен Св. Георгий”, на руската критика и на руските киноклубове, 4 награди от фестивала “Златна роза” и наградата на публиката от фестивала “CinEast” в Люксембург.

„В последните години, благодарение на развитието на технологиите и възможността за производство на преносими кино екрани с големи размери, масовите прожекции на открито се превърнаха във феномен. Основите на този нов тип кино усещане бяха положени в САЩ, където и до днес филмовите събития на открито, осъществявани с аналогично техническо оборудване и предназначени за възможно най-широк кръг от публика се провеждат ежегодно. Подобни събития са OutdoorCinema Food Fest в Калифорния, OshkoshFly-Intheater в Уисконсин, ScreenontheGreen в Атланта и SunsetCinema в Австралия. Постепенно безплатното кино под звездите превзе и централните градски части на големите европейски градове като Париж, Лондон и Амстердам… А от 5 юли тази година и Пловдив“ разказаха още братя Дерменджиеви.