За осма поредна година Пловдив е част от щафетата за създаване на 1 милион рисунки за ден, творбите ще „пътуват” из различни градове

DSCF1274

200 деца се включиха в международната инициатива „Да рисуваме ЗАЕДНО”, която се проведе пред Младежкия център на Гребната база. Събитието се организира от 10 години, тръгвайки от Сиатъл. Идеята е деца в различни краище на света да създадат 1 000 000 рисунки за един ден. Създадените творби могат да „пътуват” по градовете или пък виртуално чрез социалните мрежи в Интернет.

Създател и координатор на събитието за цяла България е началният учител Мария Петрова.

„Това е ден, в който можеш да покажеш на другите, че вярваш в уменията си да създаваш красота, да споделяш и да се чувстваш свободен, а това дава надежда за по-добро бъдеще. Общината ни подкрепи с материали, а за организацията разчитаме на доброволците от Лео клуб”, каза Мария Петрова.

DSCF1270

 

У нас инициативата се провежда за осма поредна година. Започва с пет града, а днес вече са 20.  Миналата година децата твориха на тема „Опазване на горите”, а сега темата е „Приказки”, тъй като 2017 година е обявена за година на детската книга.

За първи път ще рисуват в Благоевград и Силистра. Почти от създаването на инициативата с нас са Бургас, София, Пазарджик, Ловеч, пловдивските села Труд и Царацово, община Стамболийски. Рисунките на децата ще бъдат видени в 20 български градове, ще бъдат качени и във виртуалната галерия на събитието.

DSCF1272