28 училища се включват в поредното издание на състезанието по правопис на български език, организирано от пловдивските Лайънс клубове

Второкласници ще премерят сили в градско състезание по правопис на български език, което организират трите Лайънс клуба в Пловдив. 28 училища от Пловдив, Перущица, общините Марица и Родопи направиха заявка за участие в надпреварата. В първия етап те трябва да проведат вътрешни кръгове, на които да излъчат своя най-добър състезател, който ще влезе в битката с фаворитите от другите училища на градския финал. По предварителни данни 1100 деца се включват в състезанието в подкрепа на обучението по български език.

Според регламента децата изреждат букви от зададена дума, а след това образуват с нея изречение. Целта е да се поощри изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер. При стриктни правила учениците ще трябва да докажат, че успешно могат да изговарят буква по буква различни думи, на които разбират смисъла. Финалистите ще имат задача да ги изпишат.

Защо българските деца пишат на английски език по-точно и спазват правилата, а на български не успяват е поводът за организиране и провеждане на „Буквоплет”. Тръгвайки от Русе преди пет години, състезанието обхваща все повече български градове, сред които и Пловдив.

Надпреварата се провежда с подкрепата на РУО. Градският финал ще се проведе в средата на март в хотел „Империал”.

Очаква се до дни националната Лайънс инициатива да получи патент за търговска марка, графични знаци и формат.