„Я излез, Янче, я излез”, пеят 80-годишни баби от Огняново на международния семинар в АМТИИ

Актрисата Наталия от Холандия идва за трета година, за да шлайфа вокалната си техника, рекордьори по участие са немското семейство Томашек и Хана от Израел, които са за 12 път

DSCF9221

Не съм вярвала, че ще стана на 81 и ще уча чужденци да играят хоро на „Я излез, Янче, я излез”, казва баба Стоянка от софийското село Огняново. Тя и връстничките й от тамошното читалище са сред учителите в тазгодишното издание на международния фолклорен семинар в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За 12-а поредна година висшето училище събира почитатели на българския фолклор от четири континента за едноседмично обучение. Да прекарат едноседмична ваканция в Пловдив са избрали 80 участници от 14 държави.

„Много бързо запомнят”, хвали баба Стоянка курсистите, предпочели часовете по танци, и запява „Две невести хоро водят”. Облечени в автентични носии на по един век, жените от Огняново са като магнит за снимки на впечатлените чужденци.

DSCF9233

Всеки от семинаристите плаща по 70 евро на ден, за да учи фолклор. Курсистите сами решават дали да ходят на часове по танци, да пеят, или искат да учат инструмент. Вариантите са кавал, гайда, тъпан, тамбура, гъдулка, кавал, кларинет, акордеон, а учителите им са все доказани майстори. Тази година в програмата са включени добруджански танци от Силистренско, хора от Разлог и Шоплука. Японецът Такюки Секи не само от раз запомня показаното и е безпогрешен в стъпките, колкото и да са сложни, но стриктно следи кога ръцете са долу и кога горе. Самият той е професионален танцьор, който се е заел да овладява нашите хора, за да може да ги преподава. Съпругата му  Макико пък посещава класовете по пеене.

“Всеки от вас носи енергията и темперамента си, отдайте на емоцията”, съветва курсистите на брилянтен английски главният координатор на семинара Илияна Божанова. Обучението продължава до края на седмицата и завършва с концерт, след който участниците получават сертификати.

Абсолютни рекордьори, които не са пропуснали нито едно от досегашните издания на семинара и за 12 път идват през юли в Пловдив, са немското семейство Томашек. Синът им  Леополд бил една на 7, когато го довели за първи път, а сега вече е тийнейджър и свири на гъдулка, тамбура, гайда, тъпан. Семейството е известно в Германия и като трио за български фолклор. Танцова трупа в Хамбург дори ги поканила да им свирят на живо. В завидния репертоар на Томашек влизат Пайдушко, копаница, ръченица. Немците вече владеят всички тактови размери, подходящи за танцуване и пеене.

До всеки семинарист, избрал индивидуалните занимания по инструмент или пеене, има  преподавател в лицето на изявен български майстор,

Часовете по гъдулка се водят от проф. Тодор Киров. „Разучаваме автентичен фолклор и авторски пиеси. В момента свирим добруджанска китка, съставена от три различни танца, както и варненски, който е много специфичен. За седмицата, през която е семинарът, трябва да разучим също Пайдушко хоро и Тракийска ръченица”, обяснява плътната програма професорът и уточнява, че курсистите били толкова амбицирани да напредват, че отказвали почивки в юлската жега. На миналогодишния финален концерт гъдуларският състав имал 40-минутна програма.  Повечето от учениците на професора не са професионални музиканти, а любители, но идвали за поредна година и все повече напредвали. Който е дошъл един път, задължително се връща повторно.

DSCF9237

„Цоне ле, либе ле”, извисява глас в сградата на Жълтото училище в съседство на академията полякинята Наталия. Тя е актриса, която живее и работи в Холандия, и за трети пореден път идва на семинара, за да усъвършенства вокалната си техника. И учителят й съвсем не е случаен – проф. Светла Станилова. Доказаният педагог и изпълнител шлифова детайлно всяка фраза с ученичката си, която ръководи група за балкански фолклор.