150 ученици от ОУ „Райна Княгиня” участваха във втория етап на националния проект „Грамотност чрез четене”, иницииран от „Ротари клуб Пловдив Филипопол”

img_20161128_141757

Това е невероятно преживяване, готови сме да участваме и в следващите четения. Това споделиха развълнувани четвъртокласници от ОУ „Райна Княгиня”, които влязоха в главната роля на втори етап от националния проект   ”Грамотност чрез четене”.  В инициативата на  „Ротари клуб Пловдив Филипопол”,  подкрепена  от МОН, Синдиката на българските учители  и другите Ротари клубове в страната, днес се включиха 150 ученици от третите класове на училището. Ученици от 4 а четоха любопитни факти  и интересни откъси от приказки, заедно с представители на клуба. Проектът се реализира в подкрепа на Националната стратегия за насърчаване на четенето и цели да повиши началната грамотност на децата.

img_20161128_140917-1

Четенето носи настроение, нови знания, дава поглед към непознати светове и помага им да създават приятелства. Това бяха част от отговорите, които децата дадоха по време на дискусията защо е важно да четем. Някои дори споделиха, че отварянето на книга ги кара да се усмихват повече.

Коя е най-малката планета, кой е първият космонавт и други  любопитни факти научиха участниците в масовото четене. Третокласниците, които сега бяха в ролята на слушатели, изявиха желание да се включат на свой ред в следващия етап на проекта и да четат на по-малките от тях деца.  Давид  попита може ли да подбере откъси от Радичков, други споделиха, че искат да прочетат стихотворения. Откриха се и таланти с авторски стихове. Алекс, Яни, Ивет   и Стиляна споделиха, че всички заедно ще обмислят какви книги е подходящо да четат на по-малките, така че да им е интересно и забавно.

Общото послание за грамотност чрез четене  ще бъде отправено отново през месец февруари.

img_20161128_141639

img_20161128_143122-1