На 5 септември честваме избора на града за домакин и 100 дни до началото – балконите по Главната оживяват с класическа музика, фолклорен оркестър в автобусите от  „Тракия“ през „Кючук Париж“ и „Кършияка“, до „Смирненски“

Пловдив ще отбележи тържествено и със специална програма датата на избора на града за културна столица на Европа. Фондация „Пловдив 2019“ и община Пловдив канят всички граждани и гости на града да отпразнуват ЗАЕДНО 5-ти септември – деня, в който градът бе избран преди 4 години да носи престижната европейска титла столица на културата за 2019-та година. В рамките на деня различни събития ще разкажат за подготовката на домакинството. На вечерна церемония в Драматичен театър – Пловдив ще бъде обявена за пръв път и културната програма за 2019 година.

Програмата, която включва разнообразни събития и инициативи, започва в 10 часа на 5-ти септември и завършва в 00.00 ч.

Детска програма

„Челик фест“  гостува на Пловдив.  Дондуковата градина в Пловдив ще се превърне в място за игри. „Челик сопа“; „Комин“; „У-у-утаме“; „Капитане, капитане“; „Царю честит, колко ти е часът?“; „Кральо, портальо“; „Гори, гори кърпа“; „Крокодиле, крокодиле“; „Двама са малко, трима са много“; „Оракуле-боракуле“; „Виждам, виждам“; „Кажи-отговори“; „Замръзванка“;  „Лимки“; „Копче с ластик“ и още много любими детски игри от миналото идват с варненския екип на фестивала „Челик“. Участието е безплатно, а мястото е паркът зад Природонаучния музей.

Семейна програма

11.00 – 19.00 ч.

Музикална сцена I /11.00 – 14.00 ч./

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма

Музикални балкони /15.00 – 19.00 ч./

Любимата пешеходна улица на Пловдив ще се превърне в място за следобедна симфонична разходка, благодарение на Държавна опера – Пловдив. Прекрасните балкони по Главната ще оживеят с обичана класическа музика.

15:00 – 15:20 ч. Балкон срещу Сладоледена къща Афредо

15:40 – 16:00 ч. Балкон Община Пловдив

16:20 – 16:40 ч. Балкон  Драматичен театър – Пловдив

17:00 – 17:20 ч. Балкон срещу стълбите на Каменица

17:40 – 18:00 ч. Балкон „Дарис“

18:20 – 18:40 ч. Балкон площад „Джумая“

 

Музикални автобуси

16.00 – 17.00 ч.

От четирите посоки на града към центъра ще има автобус, в който пътуващите ще могат да се насладят на виртуозното изпълнение на музикант от оркестър „Брестовица“. От район „Тракия“ през „Кючук Париж“ и „Кършияка“, до „Смирненски“.

 

Музикална сцена II

17.00 – 18.30 ч.

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма – Концерт на Стенли LIVE  с участието на Иво Чалъков-китара; Стефан Попов-ударни; Димитър Ковачев Фънки- бас китара.

 

Вечерна програма

19.00 – 20.00  ч.

Представяне на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

На церемония в залата на Драматичен театър – Пловдив ще бъдат представени основните стъпки от историята на инициативата, хората, участвали в нейната реализация, настоящия екип, който работи по проекта, както и календара от ключови събития за 2019 година. Събитието е дело на режисьора Крис Болдуин и се реализира с участието на композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите – Венелин Георгиев /саксофон/, Дарин Иванов /тромпет/, Благой Гешев /тромбон/, Ценко Мелин /туба/, Александър Леков /бас/ и Кристиан Желев /ударни/, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино – Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив – студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов. Спектакълът ще се излъчва в реално време и на сцената пред Община Пловдив, както и в интернет, където ще има превод на английски език за международната публика.

21.00 – 23.00 ч.

“100 дни до началото” – Мапинг на сградата на ул. „Райко Даскалов“ 2

Пловдив е познат със специалните си и уникални часовници – кулата на Дановия хълм, слънчевият часовник на Джумая джамия, емблематичният часовник на пощата и този в сърцето на града, в купола над “Пловдив 2019”. Той работи точно и безотказно, благодарение на пловдивчанина Георги Долчинков. С този часовник официално започва отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.