Деца разказват как се грижат за рибки и водни костенурки на хепънинга пред общината на 22 март

Над 300 деца от 14 пловдивски училища ще се включат в традиционния хепънинг, посветен на Световния ден на водата. Празникът ще се проведе на 22 март от 11 часа на площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на община Пловдив. Той е съвместна инициатива на РИОСВ,  Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“,  „ВиК“.

Участниците в хепънинга, които отглеждат рибки и водни костенурки, ще имат възможността да ги представят и разкажат как се грижат за тях у дома. В празника ще се включат със свои изпълнения балет „Електра“, групата по модерни танци „Ненси Денс“ към СУ “Св. Патриарх Евтимий” и ансамбъл „Тракийска младост” на СУ „Любен Каравелов“. На свой щанд експерти от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда ще демонстрират атрактивни химични опити с вода. От Института по рибарство и аквакултури ще запознават децата с богатството на водните обекти.

Тази година инициативите за Световния ден на водата са на тема „Природата за водата”, а името на кампанията – „Отговорът е в природата“. Идеята е да се акцентира върху опазването на водния ресурс на планетата и начините за възобновяване баланса във водния цикъл и подобряване на качеството на живот.