83 студенти са приети за последните 30 дни в пловдивския филиал на Техническия университет. Лекциите са само събота и неделя

imgres

 

Платеното задочно обучение на бъдещи инженери стана хит сред компаниите от Пловдивска област, които имат дългосрочна визия за създаване на собствени технически кадри с висше образование. Само за 30 дни в пловдивския филиал на Техническия университет са приети 83 студенти по специалностите “Автотранспортна техника”, “Мехатроника”, Машиностроене и уредостроене”, “Машностроителна техника и технологии”. Разрешението за задочен прием на задочници е получено от Академичния съвет на ТУ-София и студентите вече са в учебните зали за първите си занятия.

“По настояване на фирмите, които изпращат свои кадри за обучение, лекциите и упражненията ще бъдат само в събота и неделя, за да не прекъсват работа техните служители”, обяснява директорът на филиала проф. д-р Въльо Николов.

След 10-годишно прекъсване платеното задочно обучение е възстановен. Екипи от преподаватели влязли в пряка връзка с компаниите от Южен Централен Район, които заявили намерение да обучат кадрите си.

„Освен че подготовяме инженерни кадри за индустрията, това са допълнителни приходи за учебното заведение, значителна част от които отиват за повишаване  доходите на преподавателите, които ще работят извънредно в събота и неделя. Това е най-бързият начин да бъдат задоволени потребностите на бизнеса от нови кадри”, счита деканът на факултет “Машиностроене и уредостроене” доц. Пепо Йорданов. През миналата учебна година той и колегите му обучаваха инженери на оръжейната фирма „Арсенал”. В момента в магистърска степен се обучават 7 души от компанията.

Задочниците получават пълния набор от лекции по изучаваните предмети в електронен вид, за да работят самостоятелно при подготовката си.

Повече от десет компании са изпратили работници и служители на четиригодишно платено задочно обучение. Най-много инженерни кадри са нужни на „Механикс” – 10, „Беринг България”- 5, МИСТ – ГРУП 4, „Оптикс „Панагюрище – 2 . През учебната 2015/2016 година се обучават също кадри на фирмите  „Металик”, Оптико-механичен завод Стрелча, „Доев” Съединение, Прокс 2 , ITD Ltd – Съединение, КЦМ,  „Шети България”.