Първия почетен знак получи днес Снежина Мечева – дългогодишен директор на българското училище към посолството ни в Лондон

Министерството на образованието учредява отличие „Пробуда“ за български учители зад граница. Първия почетен знак бе връчен днес от министър Галин Цоков на Снежина Мeчева. Тя е дългогодишен директор на Българското училище към посолството на България в Лондон и преподавател по български език и литература, съосновател на Асоциацията на българските училища в чужбина. Церемонията се състоя по време годишната конференция на Асоциацията в София. Отличието е статуетка във формата на петел, изработена от скулптора Вежди Рашидов.

„Наименованието на отличието е “Пробуда”, защото вие сте съвременни будители – далеч от дома съхранявате българския дух и го пренасяте през годините“, каза министър Цоков.

Отличието ще се присъжда ежегодно от МОН на учители зад граница като номинациите ще се съгласуват с Министерството на културата, Министерството на външните работи и българските общности зад граница.

“Характерно за неделните училища е, че те са обединителен център на хора с кауза – да представят историята и културата ни на българските деца, родени далеч от дома. Благодаря ви за вашата дейност и се надявам с нашето отличие да ви вдъхновим да бъдете все така отдадени“, каза още проф. Цоков.

Той проведе срещи с организациите на българските училища зад граница, на които са обсъдени наболелите проблеми, с които се сблъскват. Като стъпка в посока на решаването им е разписването на две нови национални програми към МОН, по които ще се финансират и дейности на неделните ни училища зад граница.

Поздравление към участниците в конференцията отправи и председателят на парламентарната комисия по образование и наука Красимир Вълчев.