24% от идентифицираните 44 306 гена в растението са уникални и специфични само за него

Учени от Центъра за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология в Пловдив, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis, известно като Орфеево цвете или Родопски силивряк.

Характеристиките на генома на Родопския силивряк са описани в научна статия, публикувана в специализираното издание “Cellular and Molecular Plant Sciences”.

Резултатите ще бъдат в помощ за учените от целия свят, които работят в областта на растителната биология, особено за тези, които се занимават с проблемите на абиотичния стрес при растенията. Интересното е, че близо 24% от идентифицираните 44 306 гена в растението са уникални и специфични само за него, като няма подобни на тях в никои други изследвани видове. Това прави генома на Родопския силивряк изключително ценен ресурс за бъдещи проучвания.

Орфеевото цвете демонстрира огромен потенциал за бъдещи открития в полза на селското стопанство, медицината, фармацията и козметичната индустрия. Секвенирането на неговия геном ще улесни изследователите в търсенето на гени за подобряване устойчивостта на стопанско-значими култури към неблагоприятни условия на околната среда, както и природни молекули, които да са в полза на човешкото здраве.

Основен акцент на научните изследвания в Центъра е високата устойчивост на растението към засушаване – дори след екстремна суша и  пълно изсъхване при последващо напояване то “възкръсва” и се възстановява напълно. Haberlea rhodopensis проявява устойчивост и при ниски температури и продължителна тъмнина. Учените изследват молекулярните механизми, чрез които то се приспособява към такива видове абиотичен стрес. Основната цел е резултатите от проучванията да бъдат приложими при значими култури за увеличаване на тяхната устойчивост към неблагоприятни условия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.