СУ „Любен Каравелов“ ще бъде домакин на регионалната среща на училищата посланици на Европейския парламент

Пловдив ще бъде домакин на регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент, която ще се състои на 13 януари. Събитието ще се състои в СУ „Любен Каравелов“, което ще посрещне представители на 16 училища от Пловдив и околните области. Инициативата е част от поредица от срещи, организирани от Бюрото на Европейския парламент в България с цел да се стимулира по-тясното сътрудничество между училищата посланици в страната и обмяната на опит.

Програмата включва  представяне по креативен начин на всеки от участниците, дискусия на тема „Върховенството на закона“ и разговор с евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП). Учениците ще бъдат разделени на четири работни групи, в които самите те ще са водещи. Младшите посланици от ЕГ „Иван Вазов“ ще водят дебата трябва ли 16-годишните да имат избирателни права, а интерактивната работа по казуси, свързани с правата на европейските граждани и възможностите на младите хора, ще ръководят гимназистите от ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“. Участниците ще изготвят постер за зелената идея в училище и ще проверят знанията си за Европа.

Програмата за училища посланици на ЕП се провежда за седма поредна година във всички държави членки на Европейския съюз. Тя се стреми да разясни на младежите техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на ЕП и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в ЕС.

В момента в нея участват 73 училища с различен профил от всички краища на страната. През последната учебна година те организираха близо 690 присъствени и онлайн събития.