18302327_1496558500407578_1423857082_n

Ученици от ЕГ „Иван Вазов” достигнаха до финалите и взеха участие в Международната олимпиада по руски като чужд, организирана от „Московский городской педагогический университет”.

Никола Николов от  XI а клас и Вероника Михайлова от IX е клас се включиха в надпреварата, която премина под надслов „Русский мир: симфония языка и культуры”. На предварителния етап Никола впечатли журито със своето съчинение по знаменитата картина на Иля Репин „Бурлаки на Волге” , a Вероника с разказ за любимия си писател Едуард Успенский.

След като преминаха успешно първия кръг, Никола и Вероника бяха поканени да участват във финалния етап, който се проведе в Москва в края на април.

„Написах това съчинение, насърчен от моя баща, който е анализирал картината на великия Репин, когато е бил на моите години. В Москва се запознах с ученици от Русия, Армения, Турция, Молдова, Китай, Тунис, Беларус и Узбекистан. Щастлив съм, че успях да се докосна до руската култура, чрез общуването за нея с хора от различни страни.      Любезните и отзивчиви домакини ни представиха емблематични за Москва забележителности, организираха ни мастер класове, свързани с руските народни обичаи, а най-вече се радвам, че успях да разгледам улицата на поетите, художниците и актьорите, за която толкова много бях чел – Стария Арбат. Особено вълнуващ беше денят, в който трябваше да представя презентация на тема „Мой русский мир”. Въпреки, че всички участници се състезавахме за първите места, между нас нямаше противоборство. Напротив, помагахме си и истински се забавлявахме. Споменът за тези моменти ще остане завинаги в сърцето ми”, споделя преживяванията си Николай. И благодари учителите си по руски и на ръководството на гимназията за подкрепата. Съветът му към съучениците му, както и към всички, които изучават руски език, е да не пропускат възможностите за участие в подобни събития.

04

По традиция всяка учебна година ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов” участват в международни конкурси и олимпиади, организирани от водещи руски университети  и институти. Тези изяви дават възможност на младите хора по света, които изучават руски език, да представят своите знания и интереси по отношение на езика и културата на Русия, казва преподавателят Ивелина Чепилска.

05